Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Lemondott a Scotland Yard főparancsnoka

Szerző: Korsós Éva, – 2011-07-18 06:01:39

Lemondott vasárnap este a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnoka, Sir Paul Stephenson, miután számos bírálat érte az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányával kapcsolatban, egyebek mellett azért, mert a Scotland Yard egy ideig szerződéses kapcsolatban állt a telefonlehallgatási botrányt okozó egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal.

Az utóbbi  napokban felszínre kerültek bizonyítékok emellett arról is, hogy a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek kenőpénzt fizetett bizalmas információk ellenében.

 A Scotland Yard 2009-2010-ben külsős PR-tanácsadóként alkalmazta Neil Wallist.

A News of the World volt főszerkesztő-helyettesét a napokban - több más gyanúsítottal együtt - őrizetbe vették a lapnál kirobbant telefonlehallgatási botrány ügyében.

A Scotland Yard most lemondott főparancsnokának pozícióját kikezdte a The Sunday Times vasárnap közölt értesülése is, amely szerint Sir Paul és felesége az idén több ezer font értékű szolgáltatást vett igénybe ingyen az egyik legpatinásabb brit gyógyszállóban, amelynek PR-képviselője szintén Neil Wallis volt.

A Scotland Yard vasárnap - még a főparancsnok lemondásának bejelentése előtt - közölte, hogy Sir Paul nem Wallisnak, hanem a szálloda vezérigazgatójának - személyes jó barátjának - meghívására vendégeskedett kórházi kezelése után a gyógyszállóban. Sir Paul Stephenson - aki a Scotland Yard vezetőjeként a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt volt - a lemondását bejelentő vasárnap esti közleményében leszögezte: semmilyen szerepe nem volt a Walisszal kötött szerződés engedélyezésében és kezelésében. Kijelentette: hallott olyan felvetéseket, miszerint a Scotland Yardnak gyanítania kellett volna Wallis részességét a News of the World telefonlehallgatási ügyében, neki személyesen azonban annak idején erre semmi oka nem volt. "Nem töltök be pozíciót az újságírás világában, nem volt tudomásom e szégyenteljes (telefonlehallgatási) gyakorlatról, sem arról, hogy milyen visszataszító módon választották ki a (telefonlehallgatások) célpontjait" - áll Stephenson közleményében.

    Sir Paul azonban elismerte, hogy a végső felelősség az övé, amit vállalnia kell. Emellett - tekintettel a jövő évi londoni nyári olimpiai játékok biztosításának óriási feladatára - a következő tizenkét hónapban "semmilyen spekuláció nem engedhető meg a (Scotland Yard) főparancsnokának pozíciójával kapcsolatban" - tette hozzá.

A két hete kirobbant telefonlehallgatási botrány eddigi legdrámaibb napja volt a vasárnapi.

   

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Kómába esett Hoszni Mubarak


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó