Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Legfeljebb 20 tantum és kék caelum

Szerző: Gábor János, KORONAcafé – 2016-03-29 10:35:08

Milyen, amikor túl szakmai időjárás-jelentést hall? Annál, hogy zivatar, meg front, már csak légnyomás-értékekkel lehet jobban megbonyolítani, nem? A mai KORONAcafé kísérleti időjárás-jelentése még félig latinul is egész jól értelmezhető. Benne van egy kísérletben? Hallgassa meg lejjebb!

hirdetés

hirdetés

Ma reggel arra kértük Korsós Évát, hogy vállalja be a félig magyar, félig latin időjárás-jelentést, ezzel végeredményben bizonyítva mennyire marad érthető a viszonylag szokványos, és eleve kis szakszöveg. Háááát... Íme:

 


Ez lett a vegyes nyelvű időjárás-jelentésből, és hiába nevetjük ki az egészet, valóban ilyen lehet, amikor a meteorológusok egymás között megbeszélik milyen lesz az idő. Aztán ebből kap ön egy magyarra fordított verziót, amiben ismerjük el, még mindig maradnak nehezen értelmezhető elemek.

Érdemes mindenesetre megnézni, hogy milyen számításokon alapulnak a jóslatok. Íme, így kell kiszámolni egy felhő tömegét, és abból levezetni, hogy mikor esik le, ami benne van. Na igen, pont annyira értettünk hozzá, mint amennyire van értelme az előző mondatnak...

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó