Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Latin-amerikai körúton Mahmúd Abbász

Szerző: Korsós Éva, – 2011-10-10 07:52:27

Bogotába érkezett vasárnap latin-amerikai körútja keretében Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy támogatást kérjen a palesztin állam teljes jogú ENSZ-tagságának megszerzéséhez.
A palesztin vezető a világszervezet Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjainál igyekszik támogatást találni a teljes jogú tagsághoz, s várhatóan kedden találkozik a kolumbiai elnökkel. Juan Manuel Santos ugyanakkor már előre jelezte, hogy nem változtat álláspontján, Kolumbia nem támogatja a palesztin ENSZ-törekvéseket.

Abbász pénteken indult latin-amerikai körútra, s már járt Dominikában és Salvadorban. San Salvadorban Mauricio Funes salvadori elnökkel vasárnap tartott megbeszélései után úgy nyilatkozott: a Palesztin Hatóság kész a tárgyalások felújítására Izraellel, hogy meg lehessen teremteni a békés "egymás melletti létezés lehetőségeit ugyanazon a területen".

Palesztina azonnal elfogadta a közel-keleti kvartett, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió szeptember 23-án kiadott felhívását, hogy az izraeliek és a palesztinok kezdjék újra a tárgyalásaikat azzal a céllal, hogy 2012 végére meg tudják kötni a végleges békemegállapodást - emlékeztetett Abbász a salvadori fővárosban tartott vasárnapi sajtóértekezletén. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a palesztin állam elismerése az ENSZ-ben "nem mond ellent a párbeszédnek" az izraeli hatóságokkal.

A palesztin elnök úgy vélekedett, hogy Mauricio Funes salvadori elnök közvetítőként léphetne fel Palesztina és Izrael között a végleges békeállapodás kidolgozása érdekében. Külön köszönetet mondott vendéglátójának azért, hogy Salvador még augusztusban elismerte a palesztin államot. A két politikus megállapodott a diplomáciai kapcsolatok létesítésében is.

(echotv)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó