Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Lassan nyugdíjba megy a legidősebb űrsikló

Szerző: Gábor János, – 2010-04-21 08:03:51

Közép-európai idő szerint délután három óra tájban megérkezett a floridai Kennedy Űrközpont leszállópályájára a Discovery. Az űrsiklónak az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna megérkeznie, de a rossz időjárás miatt aznap két, kedden pedig egy leszállási kísérletről letettek a repülésirányítók. Hét asztronautával, köztük három nővel a fedélzetén az űrsikló 15 nap alatt 9,7 millió kilométert tett meg a nemzetközi űrállomásra és vissza. A NASA legidősebb űrsiklójának ez volt az utolsó előtti útja; szeptemberi küldetése után kivonják a forgalomból.


Az űrsikló Kanada délnyugati csücskében, Vancouver környékén ért az amerikai szárazföld fölé, és északnyugat-délkeleti irányban, az Egyesült Államok tizenhárom államának légterét érintve átrepülte a kontinenst. Ilyen hosszú utat eddig csak a Columbia űrsikló tett meg 2003-ban a szárazföld fölött.


A NASA a járművek zömét a Csendes-óceán felől Közép-Amerika és a Mexikói-öböl légterén keresztül irányítja haza a floridai bázisra. Így az űrsiklók kevés időt töltenek sűrűn lakott területek fölött, és csekély a veszélye annak, hogy valaki megsérüljön a külsejükről ereszkedés közben leváló burkolati elemektől.

A mostani hosszú szárazföldi repülés mellett azért döntöttek az irányítók, mert azt akarták, hogy az asztronauták a lehető legtovább maradjanak az űrállomáson, és a legkevesebb manőverezéssel érjék el a Kennedy Űrközpontot.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó