Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Korlátozzák a cápauszony-kereskedelmet!

Szerző: Gábor János, – 2011-11-23 13:21:20

Bevett gyakorlat a halászatban, hogy a cápák uszonyát a gyakran még élő állatokról levágják, majd a hal testét visszadobják a tengerbe: az Európai Bizottság most a csonkolás általános betiltását célozta meg.

Az EU halászati bizottságának javaslata szerint minden, uniós felségvizekben halászó hajónak, illetve a világ különböző tájain dolgozó összes uniós hajónak a cápatesteket uszonnyal együtt kell a szárazföldre szállítania - közölte a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. A tárolás és a fedélzeten történő feldolgozás céljából mindössze annyit engedélyeznének, hogy az uszonyokat bevágják, és a testek mellé hajtsák.



Az EU halászati biztosa, Maria Damanaki magyarázata szerint ezzel a lépéssel azt kívánják megakadályozni, hogy a halászok az értékes uszonyt levágják a cápákról, majd a sérült állatokat visszadobják a tengerbe, ahol azok kínok között lassan elpusztulnak. Az ellenőrzés így könnyebb lesz, és még a csonkolást is nehezebb lesz eltitkolni - véli a biztos.

A jelenleg érvényes rendelet bár tartalmazza a finning (fin - uszony) néven elhíresült eljárás tilalmát, kivételes engedélyek útján lehetséges a cápauszonyok fedélzeten történő levágása, majd a testek és az uszonyok partra rakása a kikötőkben. Csakhogy így nehezen ellenőrizhető, hogy a halak teste is ténylegesen értékesítésre kerül-e.



A legtöbb cápafajt a túlhalászat veszélyezteti, mivel lassan nőnek, későn érik el az ivarérettséget, és minden egyes szaporodási ciklusban csak kevés utódot hoznak létre. A cápatermékek, különösen az uszonyok iránti keresletnek az elmúlt években jellemző drasztikus növekedése komoly fenyegetést jelent egyes állományok számára - hangsúlyozta a bizottság. Az új előírások célja, hogy minden óceánban hatékonyabb védelmet biztosítsanak a veszélyeztetett cápapopulációk számára.

hirado.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Téli Kupa eredmények


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó