Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kofi Annan az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja

Szerző: Korsós Éva, – 2012-02-24 07:54:56

A volt ENSZ-főtitkár segíti az erőszak és az emberi jogok megsértésének megakadályozását, előmozdítja a szíriai válság békés rendezését.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának. A Ban Ki Mun és Nabil al-Arabi, az ENSZ, illetve az Arab Liga főtitkára által jegyzett kommüniké szerint Annant egy "az arab világból kiválasztott" helyettes segíti majd munkájában. A különmegbízottnak az lesz a feladata, hogy jószolgálati tevékenységével segítse az erőszaknak és az emberi jogok megsértésének megakadályozását, valamint előmozdítsa a szíriai válság békés rendezését. Annan széles körű konzultációkat folytat Szíriában és az arab országon kívül minden érintett féllel, tevékenységével "megkönnyíti a válság teljes körű és békés rendezését, amely összhangban áll a szíriai nép demokratikus törekvéseivel, a szíriai kormány és a teljes szíriai ellenzék közötti átfogó politikai párbeszéd révén".


A 73 éves, ghánai származású Annan 1997 és 2006 között töltötte be az ENSZ főtitkári tisztségét, s 2001-ben kapott Nobel-békedíjat megosztva a világszervezettel. Annan és Arabi a közös közleményben visszautalt az ENSZ-közgyűlés február 16-án elfogadott határozatára, amelyben felszólították a szíriai kormányt a civil lakosságot sújtó kegyetlen megtorlás leállítására, követelték Bassár el-Aszad szíriai elnöktől az Arab Liga rendezési tervének végrehajtását, valamint különmegbízott kinevezésére kérte a világszervezetet. Szíriai emberjogi szervezetek becslése szerint a kormányellenes kitüntetések tavaly márciusi kirobbanása óta közel 7600 ember esett áldozatául a megtorlásnak.

Pénteken Tuniszban nemzetközi konferenciát tartanak, amelyre több mint ötven ország képviselőit várják. Az Arab Liga és az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok külügyminiszterei vesznek részt az értekezleten, továbbá a Szíriai Nemzeti Tanácsot és más ellenzéki csoportokat is meghívtak a tanácskozásra. A cél az, hogy üzenetet küldjenek a szíriai rendszernek, felszólítsák, hogy vessen véget a mészárlásoknak, és felhívják az ellenzéket, egyesítse erejét esetleges jövőbeli elismerése érdekében. Oroszország és Kína nem vesz részt az értekezleten. Az ENSZ jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy garantálja a humanitárius segélyek eljutását Szíriába, ami a különmegbízott egyik feladata lesz. Ban Ki Mun emellett felkérte a humanitárius ügyekben illetékes helyettesét, Valerie Amost, hogy látogasson el Szíriába, és mérje fel a helyzetet.

(hirado)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

EZMIEZ?


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó