Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat

Szerző: Korsós Éva, forrás:index – 2018-04-05 06:37:11

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában, az erről rendelkező törvényt szerdán hirdette ki a román államfő. 

A jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amivel Románia beültette a hazai jogrendbe a könnyű "műanyag hordtasakok" felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. A szigorítást egyhangúlag fogadta el márciusban a bukaresti képviselőház.

A törvény az 50 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakokat tiltja ki Romániából. Az egyszerű (fül nélküli) nejlonzacskókra a jogszabály hatálya nem terjed ki.

A törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy - a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében - jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását, vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük.

A jogszabály előírja, hogy május 27-étől a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Elő a zsebkendőkkel!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó