Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Kiderítettük: nem csak hogy létezik, gyógyír is van a radai rossebre

Szerző: Mike Szilvia, – 2013-04-10 15:02:08

Fészkes fene, halvány lila dunszt, radai rosseb és a többiek. A Nem létező tárgyak tárlatán alaki formát öltöttek a magyar nyelv szépségei. Fogadjunk, hogy sosem képzelted még el hogy nézhet ki például az az színesfémből készült hímtaggal rendelkező bagoly, amivel gyerekkorodban ijesztgettek a felnőttek. A tárlat szervezői megalkották. Íme:


Aztán itt van ez a porszívócsőből és fából készült, félelmetes mosolyú kék fiatalember. Ő a radai rosseb. Akit a Reggeli Gyorsban annyira megkedveltünk, hogy elhatároztuk, felkutatjuk hol él, jófej-e, esetleg lehet-e szaporítani. Első lépésként utánanéztünk, hol is van Rada (ha van ilyen egyáltalán).

És igen! Rada, pontosabban Nagyrada létező település Zala megyében, a Kis-Balaton szomszédságában, sőt igazi bornagyhatalom. Próbáltuk felébreszteni az egyik radai panzió vezetőjét, mesélje el, vendégeskedett-e nála a radai rosseb, de sajnos nem értük el. Mire Béla, kedves hallgatónk ajánlotta Ottót, aki radai borász ismerőse, mi több szőlő-nedűjét a  „gyógyír a radai rossebre” szlogennel kínálja. Felkerestük Ottót, aki irigylésre méltó, elmondása szerint Toscanához hasonló festői környezetben éli dolgos mindennapjait. Jó borászként épp a szőlőbemenet tartott metszeni, amikor elértük őt. Ott, a Zalai Dombság első vonulatán állva mesélt a szeme elé táruló Badacsonyról, a Keszthelyi-hegységről és Balatonról. Szívesen lennénk a szomszédjai, az biztos.

Miután tetőtől talpig besárgultunk az irigységtől, rátértünk a lényegre… és Ottó mesélt, elmondta a rosseb legendáját…ami nem porszívócsőből készült, nem kék, de még annak idején Nagy Lajos király katonái is féltek tőle, kattints a lejátszóra Ottó beszámolójáért.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó