Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kiadható a Wikileaks alapítója

Szerző: Korsós Éva, – 2012-05-30 11:11:26

A brit Legfelsőbb Bíróság elutasította Julian Assange, a Wikileaks alapítójának fellebbezését, így az kiadható Svédországnak, ahol szexuális erőszak elkövetésével vádolják.


Elvesztette a jogi csatát Julian Assange, a Wikileaks alapítója, miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította fellebbezését. Ez azt jelenti, hogy a férfit kiadhatják Svédországnak. A brit BBC szerint többségi, 5-2 arányú ítélet született a bírói testületben.

Assange ügyvédei azzal érveltek a bíróságon, hogy a kibocsátott európai elfogatóparancs érvénytelen volt. A bíróság azonban azt mondta ki, hogy a kiadatási kérelem jogszerű volt.  A 40 éves férfi nem volt jelen a tárgyaláson, feltételesen szabadlábon van.

Assange az ellen harcolt, hogy szexuális visszaélés vádjával kiadják Svédországnak, mert szerinte ott nem részesítenék tisztességes eljárásban. Korábban azt a véleményét hangoztatta: az Egyesült Államokban szőttek ellene politikai összeesküvést, mert titkos amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra nagy tömegben. A kiadatás ügyében Assange végső menedékként az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó