Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kevés az érvénytelen ajánlószelvény

Szerző: Gábor János, – 2010-03-03 13:06:34

Kevesebb érvénytelen ajánlószelvényt találtak a választási szervek az eddig leadottak között, mint a korábbi általános, vagy időközi országgyűlési képviselő-választások alkalmával. Az országos egyéni választókerületi irodákban egy-egy jelöltre átlagosan valamivel több mint ezer ajánlószelvényt adtak le, ezeknek jellemzően mindössze 2-4 százaléka bizonyult érvénytelennek a kétszintű ellenőrzésen. A kevesebb visszaélés egyrészt a biztonsági jelekkel ellátott szelvényeknek köszönhető, másrészt a korábbi botrányok miatti élénk közfigyelemnek.



Az ajánlószelvény-gyűjtés gyakorlata a 2008. decemberi ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztás idején érte el a "mélypontját". Az akkor készült, az MTI birtokában lévő dokumentum szerint volt olyan párt, amelyiknek a vizsgálatra leadott 1.165 szelvénye közül mindössze 13-at talált eredetinek a vizsgálattal megbízott Állami Nyomda.

Az ajánlószelvényeket formailag és tartalmilag is ellenőrizniük kell a választási szerveknek. Először ránézésre és tapintásra ellenőrzik a papírokat, hogy kiderüljön, nem másolással készültek-e. Ebben az évben az Országos Választási Iroda a korábban tapasztalt visszásságok miatt nehezebben másolható szelvényeket készíttetett a nyomdával.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó