Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Káromkodni "szépen, okosan"

Szerző: Mike Szilvia, – 2016-09-05 11:00:33

"Hogy az a Balatonberényben napvilágot látott..." - kezdi Karády őrmester azt az igazán ízes, színes, szofisztikált káromkodó monológot, amelyben egy (ahogy az anyuka mondja dorgáláskor gyermekének) csúnya szó sincs és  mesésen szemlélteti szép magyar nyelvünk árnyaltságát. Talán nincs még egy nép, amely oly' sokoldalúan tud káromkodni mint a magyar. De Karády-n kívül megy a hallgatóinknak is a dolog? Tudnak káromkodni "szépen, okosan"? Csúnya szavak nélkül? Naná...

Hirdetés

Hirdetés

Káromkodásmentes napot hirdettünk a mai KORONAcaféban. Próbálkoztak ezzel már a lengyelek, az ukránok és még az oroszok is.

Arra jutottunk, hogy leginkább a kisgyerekes szülők kényszerülnek virágnyelven szitkozódni, hiszen a csúnya beszéd úgy ragad a gyerekre mint a kosz és tuti, hogy a gyerek vagy a tömött orvosi rendelőben, a bevásárláskor vagy épp az oviban kiabálja majd el magát, hogy: a k**** életbe! Aztán meg magyarázkodhat a szülő, hogy: "Nem tudom, honnan hallotta! Otthon senki sem beszél így!"

Bár a káromkodás az irodalom (ha nem is szerves) részét képezi. Ott van. Ott bizony! Janus Pannonius, Csokonai Vitéz Mihály, vagy épp Petőfi Sándor is éltek néha a jóízű anyázás és a közönséges kifejezések gyakori használatának lehetőségével (amelyet most nem idézünk, úgyis megteszi Ön :) ).

Hallgatóink is beszálltak, jött a virágnyelvű lóf***, meg a k**** anyádat:

Egy hallgatónk régi matektanárának kedvence: "Hogy a ballári-balláromba csináltad ezt?"

Hofitól is idéztek egyet: Hogy vegyenek tőled vért... Ácskapoccsal... A kubai vendégmunkások...!!!

A 'SÜSÜ a SÁRKÁNY sem maradt ki, hallgatónk erre emlékezett, nem szó szerint idézve:- Ó, hogy nőjön be az orralyuka!- A Hóhér vágja hátba!- A Sírásó legyen az utolsó barátja!

Nemere után szabadon: ''Ó, hogy a bátonyterenyei nagynénikém reszketeg térgye kalácsát csipkézné ki a hárommázsás műgyémánt hegyű fúrófejével ez a nyavajás!'' :D

Egy másik üzenet: ''A déloszi kétfarkú szatírosz nézzen izmoscombú erdei nimfának!'' nehéz megtanulni, de ha az ember vizuális típus....

Icu azt a bizonyos lószerszámot költötte alliteráló cukiságra: paripa pimpili a popódba! :)

És jöttek még a klasszikusokból: A varjú mondja csecsebogyónak a szemedet! (Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön)

Két kedvencünk ma Bexa és Ági sztorija volt:

Bexa egykori tanára egy röpdolgozat előtt a diákjai szeméből valami nagyon súlyos dolgot olvashatott ki, ha így konstatálta: "Uraim! Tudom, hogy most a Teremtőt sokan intim kapcsolatba a hozzák a feslett életűnek vélt anyámmal..."

Ági kisfia történetét osztotta meg velünk sms-ben: "A pici fiam fütyijét hinta-lili (röviden lili) néven emlegettük. Egyszer amikor hazajött az oviból, csípőre tett kézzel közölte, hogy új kislány jött az oviba, majd hozzátette: "Csak azt nem értem, miért a p*****ről lett elnevezve?! :D

Tehetnénk itt pontot a mondat végére, de nem teszünk. Kommentben jöhet a szitkozódás virágnyelven, szépen, okosan. Mint Karády őrmester :)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó