Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Jan Slota avatta fel a Trianon-emlékművet

Szerző: Gábor János, – 2010-06-05 07:32:24

Leleplezték a Trianon-emlékművet Révkomáromban, a szlovák-magyar határ közelében pénteken délután. A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban állították fel, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke avatta fel. Robert Fico miniszterelnök nyilvános ígérete ellenére nem vett részt az ünnepségen. A kőoszlopot péntekre virradóra állították fel a helyén, s délelőtt rendőrök őrizték. Avató beszédében Slota ismét élesen bírálta Magyarországot és a magyar politikát, azt állította, hogy Budapest megkérdőjelezi Trianon érvényességét, s ezzel veszélyezteti Szlovákia biztonságát.



"Ez a mi válaszunk ezekre a provokációkra a Fidesz-párti magyar politikusok részéről, Orbán Viktor részéről, a neofasiszta Jobbik részéről. Szlovákia most az egész nemzetnek, egész Európának, és elsősorban a Duna másik oldalán élő magyaroknak megmutatta, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld, amelyet soha nem engedünk elvenni magunktól" - harsogta Slota több száz, szlovák zászlókat lengető híveinek tapsától kísérve.

A rendezvényt több tucatnyi rendőr biztosította, de semmiféle rendbontásra nem került sor. A révkomáromiak nem vettek tudomást a nacionalistákról.

A határátkelő elhagyott épületeinek ablakaiban péntek reggelre több szlovák nyelvű felirat jelent meg, amelyek nyilvánvalóan Slotának és pártjának vannak címezve. "Hol a határ a vulgarizmusban? Hol a határ a korrupcióban? Hol a határ a faliújságtenderekben? Hol a határ az iszákos hazafiasságban?" - olvasható a feliratokon, amelyekről a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál tájékoztatott.

A szlovák Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet csütörtökön helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó