Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Itt a befőzés ideje!

Szerző: Füstös Éva, – 2016-07-20 12:00:00

Beindult a befőző-szezon: legtöbben lekvárt főznek, de van, aki szörpöt készít, sőt aszal is. Akad család, ahol még nem dőlt el a gyümölcs sorsa: a feleség süteményt, a férj meggybort szeretne vagy pálinkát? Zsírégető lekvár is léztezik? 

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a mai #KORONAcafé-ban! Néhány férfi hallgatónk szerint a gyümölcsből pálinka készüljön, vagy bármiből. De persze akadnak szorgos háziasszonyok, akik már félig vagy egészen megtöltötték a spájzot.

Sőt egyeseknek már raktár kell, mert százszámra készítik a vitamindús "gyümölcsvelőt" evés vagy éppen ivás céljára.

Judit már mesterfokon űzi ezt a tevékenységet és állítja, hogy a bevásárlásnál eldől minden. Ja és nem tölt ám hosszú órákat a konyhában: 1 perc! Ennyire van szükség az ő receptje szerint a forrástól számítva, nulla tartósítószer, nem hízlal....és ...... a többit fülelje le itt:

Lukács Kata Édesanyja is megosztott velünk egy tuti, hosszú évek óta alkalmazott módszert. 

SZILVALEKVÁR EGY ÉJSZAKA ALATT SÜTŐBEN SÜTVE

Elkészítés: A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Én korán szoktam ilyenkor kelni, mert izgat, hogy milyen a lekvár... 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!!

 

Cseresznyebefőtt napon érlelve?

Na ezen kiakadtunk, de IMre felesége is igazolta, hogy igenmis létezik!

Rumos cseresznyebefőtt - dunsztolás nélkül, napon érlelve
A bal oldali üvegben egész szemű cseresznyék vannak, a kisebb üvegben magozottak - a kép készítésük után 3 nappal készült, már kezdett szépen levük lenni, de még nincsenek készen.

 

Az üvegek megtöltésekor

Hozzávalók: magozatlan és magozott cseresznye, rum, egy kb. 7,5 gl-es üveghez 4 evőkanál rum és 6-7 evőkanál cukor, a kisebb üveghez természetesen mindenből kevesebb, tetejére késhegynyi szalicil.

 
A jól kimosott üvegekben rétegelve rakjuk le a cseresznyét és a cukrot, ráöntjük a rumot, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegeket lezárjuk, és napra tesszük őket, kb. jó egy hétig.
 
Befőzésre fel!!!!!!

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó