Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Irán is felelős a 2001-es terrortámadásokért

Szerző: Bneu Edina, – 2011-12-24 09:17:39

Még feszültebbé válhat az Egyesült Államok és Irán viszonya azt követően, hogy egy New York-i bíróság kimondta: az al-Kaida és az afganisztáni tálibok mellett Teherán is felelős a 2001. szeptember 11-i terrortámadás-sorozatért.


A keresetet a terrortámadás-sorozat áldozatainak hozzátartozói nyújtottak be, 100 milliárd dolláros kártérítést követelve.

Ügyvédeik már az elmúlt héten egy több órás meghallgatás során avval vádolták a perzsa államot, hogy segítette a 2011. szeptember 11-i terrortámadások elkövetőit és kapcsolatban áll az al-Kaidával. A merényletet a terrorszervezet hajtotta végre, melynek vezetőjével, Oszama bin Ladennel idén végeztek az amerikaiak egy titkos bevetés során a pakisztáni Abbottabadban. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök visszautasította a vádakat. Korábban már többször is állította, hazájának semmi köze sem volt a mintegy háromezer ember életét kioltó terrortámadásokhoz.

Az Egyesült Államok és Irán kapcsolata tovább romlott az elmúlt hetekben. Washington szigorította Irán-ellenes szankcióit, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) egy jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy Irán atomfegyvert akar előállítani. Teherán rendre azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál. Irán néhány napja azt jelentette be, elfogta a CIA egyik ügynökét. Washington követelte az amerikai állampolgárságú férfi szabadon bocsátását. Ugyancsak éles vita van a két ország között egy pilótanélküli felderítőgép sorsáról, melyet az irániak lőttek le nemrégiben. Az amerikaiak a gép visszaadását, Teherán azonban bocsánatkérést követel az amerikaiaktól az iráni légtér megsértése miatt.

Irán erőfitogtatásként hadgyakorlatot kezdett a Hormuzi szorosnál. A televízióban Habibulah Szadzsari, katonai vezető azt közölte, ezzel is demonstrálni akarják a fegyveres erők egységét, s azt, hogy az ország hadserege képes megvédeni Iránt. A piac azonban mintha nem bízna annyira az iráni hadsereg képességeiben. Összeomlott a nemzeti valuta, a rial, egyebek mellett amiatt, mert egyre nő az esélye egy Irán-ellenes izraeli katonai akciónak.

(Népszava)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó