Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Így temetik el Margaret Thatchert

Szerző: Korsós Éva, – 2013-04-09 06:15:49

A hétfőn elhunyt volt brit miniszterelnöktől a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában vesznek búcsút. Katonai tiszteletadással fogják eltemetni, ugyanúgy, ahogy az uralkodó 102 esztendősen elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták. A család kérésére ugyanakkor nem lesz állami temetés.



Teljes katonai tiszteletadással vesznek végső búcsút Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől. Thatcher hétfőn, életének 87. esztendejében hunyt el agyvérzés következtében. (Halálának körülményeiről és az arra érkezett reakciókról olvassa el a hvg.hu cikkét.)

A halálhír bejelentése után félárbocra eresztették a brit lobogót, a Union Jacket a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tetején, a BBC televízió Nagy-Britanniában fogható hírcsatornája, a BBC News műsorvezetői pedig fekete öltözetben ültek a kamerák elé. A BBC News a hír nyilvánosságra kerülésének pillanatától kizárólag a néhai miniszterelnök tevékenységének, politikai örökségének, a halálhír hazai és külföldi reakcióinak szentelte hírműsorait.

Hétfő délután - egyelőre időpont nélkül - bejelentették, hogy Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában vesznek búcsút; ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője.

Thatcher temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlik majd, ugyanúgy, ahogy az uralkodó 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták.

Ez mindazonáltal - a család kifejezett kérésére - hivatalosan nem lesz állami temetés.

A nem királyi státusú brit politikusok közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchillt búcsúztatták teljes állami temetési ceremóniával.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó