Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Így temetik a \"Kedves Vezetőt\"

Szerző: Korsós Éva, – 2011-12-28 07:18:16

Megkezdődött a másfél hete elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető temetési szertartása szerdán Phenjanban.

A szertartás első része a Kumszuszan-mauzóleumban zajlik le, ahol a "Kedves Vezetőt" üvegkoporsóban felravatalozták. Az észak-koreai televízió nem élőben közvetíti az eseményt, hanem korábban rögzített felvételeket sugároz, például arról, hogy Kim Dzsong Il legkisebb fia és utódja, Kim Dzsong Un kedden mély meghajlással tisztelgett néhai apja előtt az üvegkoporsónál.

Kim Dzsong Il 1994 óta irányította a külvilágtól elszigetelődve élő, sztálinista vezetésű országot, s a hivatalos közlés szerint másfél héttel ezelőtt hunyt el egyik országjáró körútján szívinfarktusban.

A temetési szertartás részleteit Észak-Korea nem tette közzé, és egyetlen külföldi delegációt sem hívott meg. Ugyanakkor Phenjan hazarendelte a különleges engedéllyel külföldön dolgozó észak-koreaiakat, hogy részt vehessenek a temetésen. A Joongang Daily című dél-koreai lap értesülései szerint az Észak-Korea és Kína határánál fekvő kínai Tantung (Dandong) városában mindössze néhány észak-koreai maradt.

Kim Dzsong Il apjának, Kim Ir Szennek vörös zászlóval borított üvegkoporsóját 1994-ben három órán át vitte körbe a főváros utcáin egy limuzin.

Kim Dzsong Il 69 éves volt. Utódja valószínűleg legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz, aki egyes források szerint még a harmincadik életévét sem töltötte be.

(hir24)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó