Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Így lehet levegőből benzint gyártani

Szerző: Bneu Edina, – 2012-10-20 12:16:12

Levegőből gyárt benzint egy brit cég, méghozzá árammal: kivonja belőle a szén-dioxidot, majd vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti és szénhidrogént, így nyerve benzint.



Az eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretesek. Az eljárással öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt - olvasható a The Daily Telegraph című lapban.
A kísérletek már két éve tartanak, költségkeretük 1,1 millió font, amelyet névtelenségbe burkolózó pénzemberek adományoztak. A cég reméli, hogy két éven belül akkora üzemet tudnak megépíteni, amely naponta legalább egy tonna benzint állít elő.
A forradalmian új eljárást támogatja a Brit Gépészmérnökök Intézete, amelynek tisztségviselői így értékelik: "túl szép, hogy igaz legyen, de igaz", és hangsúlyozzák, hogy fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni harcban, mivel az így előállított üzemanyag semmiféle adalékot nem tartalmaz, valamint további környezeti előnyökkel jár, ha sikerül az előállításhoz az energiát megújuló forrásokból előteremteni.
(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó