Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Így kell a gyereket felvilágosítani

Szerző: Mike Szilvia, – 2016-06-02 10:59:33

Vannak gyerekek, akik 3-4 éves korban teszik fel a kérdést, vannak, akiknek csak 6-7 évesen kelti fel a kíváncsiságát és vannak akiket kamasz korukra sem ültetnek le a szüleik hogy megválaszolják a NAGY kérdést: "Hogyan lesz a kistesó, anya?". Talán az egyik legkényesebb téma és a gyerek roppant jó érzékkel tuti, hogy a leglehetetlenebb időben teszi fel vagy éppen ezt a kérdést, vagy bármit, ami intimitásra, szexualitásra utal. De fel lehet erre készülni?

Hirdetés

Hirdetés

Mikor lépjünk át a "méhecske beporozza" meg a "gólya hozza" válaszokat? Mikor kell a tényleges felvilágosítást elkezdeni? Kinek a felelőssége? Ezzel nem buzdítom szexre a gyereket? Ezen kérdésekre próbáltunk választ adni a KORONAcafé-ban.

A gyerek száj kíméletlen, kérdésére pedig választ vár...és ha kitérő választ kap, tovább kérdez...és tovább. Úúú, de kínos...lehet, ha nekiáll a szülő hebegni-habogni. A szakértők szerint 10 év alatt még igenis virágnyelven kell válaszolni, pontosabban a saját nyelvén, nem biológiai lexikonból kilesett érthetetlen szakzsargonnal válaszolni. Ja, és csak a kérdésre válaszolni! (TIPP! A felnőttek nem csak a szájukkal szoktak csókolózni, hanem a kukijukkal meg a nunijukkal is. Ezt a felnőttek tudják csak, ez olyan mint az autóvezetés! - ezt nem mi találtuk ki, tényleg ezt írták a szakblogok), a tényleges felvilágosítás még várhat.

És ha már túlléptünk a gyerekkoron, túl vagyunk az "apa birkózik anyával, de ne aggódj, nem fáj neki" magyarázatokon, akkor jön a kamaszkor, amikor minden szülő célja az, hogy természetesen szexuális téren is érett, megfontolt gyereket neveljen. Hogy tisztában legyen döntései, tettei súlyával szexuális téren is.

De kinek a dolga ez? A szülőé? Az osztályfőnöké az osztályfőnöki órán? Az iskolai védőnőé? MINDENKIÉ - tudtuk meg a választ Bálint Sándornétól, a kalocsai Védőnői Szolgálat munkatársától. Akitől azt is megkérdeztük, tudunk-e újat mondani a fiatal generáció képviselőinek, vagy az úgy nevezett Y generáció tudná oktatni anyut meg aput:

Ez itt a ROSSZ példa:)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó