Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Időkapszulában a Korona FM100!!!

Szerző: Vörös István, – 2010-12-15 11:20:26

Vörös Márta mérnöknő a Korona "üzenetével"

Korunk lenyomata a Főszékesegyház csúcsán

A Kalocsai Hírlap heti számában megjelenő írás nyomán

Nem mindennapi kezdeményezésre invitálta Vörös Márta, a kalocsai Főszékesegyház felújításáért felelős mérnöknő a város vezetőségét, illetőleg a helyi média képviselőit. December 13-án ugyanis újabb mérföldkőhöz érkezett a templom déli tornyának felújítása, nevezetesen a csúcsára került a kereszt, valamint az alatta lévő gömb, melyben (az északi toronnyal ellentétben) a leemeléskor nem találtak időkapszulát a kivitelezők. Ha néhány évszázad múlva azonban valaki ismét bekukkant a gömbbe, ez már másképp lesz!

Rádiónk anyaga

            - Ugyan sejtettük, hogy a déli toronyban nem lesz olyan kapszula, mint az északiban volt, azért reménykedtünk, hátha mégis. Azért szerettem volna, hogyha valami kerül a gömbbe, mert bennünk is élt a leemeléskor az a remény és izgalom, amit egy gyermek érez a karácsonyi ajándékbontáskor – mesélte a kezdeményezés ötletét Vörös Márta. – Olyan „társadalmi jelentést” szerettem volna összegyűjteni, ami jó információt adhatna a jövő emberének a város életéről. Lehet ez egyfajta szociális, gazdasági, hitéleti helyzetkép egy-két „relikviával”, amit átküldenénk a néhány évszázaddal később élő emberek számára.

Dr. Bábel Balázs "konzerválja" Kalocsa üzenetét

            A mérnöknő elképzelése december 13-án öltött testet, amikor az Érseki Kastély kápolnájában összegyűlt a kalocsai önkormányzat és városvezetés, illetőleg a helyi média valamennyi képviselője, hogy „beletegye a magáét” a toronycsúcsra szánt varázsdobozba. Pendrive-ok, DVD-k, újságok, fotók és dokumentumok sorakoztak egymás mellett, melyek mind-mind arra vártak, hogy elfoglalják – reményeink szerint pár száz évig bizonyosan – végleges helyüket a kapszulában.

 

Simon Zoltán és Fülöp Ernő

            Elsőként Simon Zoltán alpolgármester szólt a megjelentekhez. – Nagyon megtisztelő számomra, hogy a felújított időkapszulában elhelyezhetem a város életét bemutató dokumentumokat. Ezek tartalmazzák a jelenlegi vezetőség jegyzékét Török Ferenc polgármester úrral az élen, valamint azt a vezetési struktúrát, amit az önkormányzat ma alkalmaz. Továbbá egy másik dokumentumon a gazdasági életre, munkaerő-helyzetre, illetőleg a közművelődésre vonatkozó adatokat – mondta az alpolgármester. A Kalocsa Belvárosi Egyházközség részéről ugyancsak a képviselő-testület névsora, az egyházközségben működő csoportok leírását, valamint annak életértől szóló dokumentáció került a kapszulába, hiszen a további emlékeket már elhelyezték az északi toronyba.

 

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi és Dávid Edit

            - Mi azokat a programjainkat helyeztük a kapszulába, melyek már évek óta meghatározó eseményei a városnak. Ezek között szerepel a Pünkösdi Koncert, a Kék Madár Fesztivál, a Duna Menti Folklórfesztivál, a Paprika Napok, a Karácsonyi Forgatag. Az idő lenyomataként dolgozóink névsorát is mellékeltük, akik nélkül mindezek nem valósulhatnának meg – ismertette saját anyagukat dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a művelődési központ igazgatónője.

 

Viczay Lajos és dr. Bábel Balázs

            A szót Szalai Diána, a Kalocsa TV munkatársa vette át, aki kiemelte, hogy az általuk készített DVD a lépésről lépésre követett főszékesegyházi rekonstrukciós munkálatokról készült videók összeállítását tartalmazza, majd Vörös István szólt a megjelentekhez a Korona Rádió hírszerkesztő-riportereként. A rádió egy pendrive-val járult hozzá a kapszula üzenetéhez, melyen a magazin-műsorokban elhangzott beszélgetések hallhatóak a kalocsai közélet meghatározó szereplőivel, illetőleg szemelvények a Korona regionális híreiből, kiemelt figyelmet fordítván a templom-felújításra és az érseki vonatkozási témákra, további – az utókor számára – érdekes anyagok mellett.

Koprivanacz Kristóf és Szűcs Brigitta Zita

            A nyomtatott sajtótermékek sem hiányozhattak az időkapszulából, így bekerült a Kalocsai Néplap egy-egy száma, az újonnan induló Kalocsai Hírlap mutatványszáma, valamint a Miújság egy-egy kiadása, melynek egykori főszerkesztője, Dávid Edit hangsúlyozta, hogy a lap mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy beszámoljon a Főszékesegyház rekonstrukciójának mérföldköveiről.

   

Vörös István és Solti Kálmán

            Viczay Lajos fotóművész is köszönetét fejezte ki, hogy kamerája által részt vállalhatott a történelmi jelentőségű munkálatok dokumentálásában, csakúgy, mint a Snassz Média képviseletében megjelent fotós, Koprivanacz Kristóf, aki a fotódokumentáció mellett egy-egy művészibb jellegű képpel is gazdagította a kapszula anyagát, hangsúlyozván: minden ember vágya, hogy valami maradandót alkothasson az utókor számára.

  

Az alpolgármester és az érsek aláírja a dokumentumokat

            - Emberi számítások szerint, ha nem jön valami természeti katasztrófa, akkor ez a torony túlél bennünket, és akiknek most üzenünk a jövőbe, az úgy lesz velünk, mint önmagáról írt költeményében Kocsis László papköltő – mondta dr. Bábel Balázs, majd felolvasta a költeményt. – Úgy gondolom, így lesznek velünk is. A nevünkre sem emlékeznek már, csak azt mondják, ők is éltek, szerettek, veszekedtek, keresték az élet értelmét, olykor boldogok voltak, többször nem, emberek voltak. S így üzenünk mi is a jövőbe, ahogy Nagy László mondta, mikor megkérdezték, hogy ha ötszáz év múlva lesznek emberek, mit üzen nekik? Azt mondta, ha lesz emberi arcuk, csókoltatom őket. Ilyesmit üzenünk mi is – szólt az érsek – nem csak magunkért, értük is csináltuk!

 

Lezárják a kapszulát...

            A metropolita szavalatát Szűcs Brigitta Zita, a Petőfi Népének újságírója, Árkádokon és lelkeken át című saját költeményének felolvasása követte – ő sajátságos formában ezzel üzen a jövőnek, bizonyítván, hogy a média embere is lehet művész, aki sejtelmes, szabadon szedett sorokban fogalmazza meg mindazt, mit is jelent 2010-ben ebben a városban, ebben a világban élni. [Az írás elolvasható a lap alján!]

            Solti Kálmán, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény igazgatója a helyi oktatásügy taglalásával, és az iskolatársulás dilemmáinak ismertetésével járult hozzá napjaink iskolaszerkezetének feltárásához.

... és az érsek megáldja a déli csúcsra kerülő keresztet

A rövid beszédek után dr. Bábel Balázs és Vörös Márta összegyűjtötte a nyomtatványokat, adathordozókat és fotókat, majd belehelyezte a kapszulába őket, amit még a kápolnában lezártak és a Szentháromság téren megáldott kereszttel együtt felhelyeztek a Főszékesegyház déli tornyának csúcsára.  A legközelebbi viszontlátásra – néhány száz év múlva!

                                                               ----------------------------

Szűcs Brigitta Zita: Árkádokon és lelkeken át

Végtelen jégcsapokat szeretnek össze ázott tincseikből a vízcseppek. Tél van. Kalocsa szívében, szakadó esőben, a sétálóutca egyik eresze alatt is szerethet idegen idegent.

Itt ez a város. Él, virul, pezseg. A főszékesegyház tetejét simítva kíván jó reggelt az első hajnali napsugár. "Látványrádiósok" integetnek vidáman az üvegablak mögül, melyre rohanó életünk mókuskerekeit festjük képzeletben. Kalocsai Néplapot tessék! - szól a posta előtt ülő hölgy a járókelők után.
Csütörtök van. A belváros csendjét kopogó csizmák, overallba könyörgött dundi kis angyaltekintetű gyerekek verik fel. Rohanunk tereken, hidakon, utcákon, árkádokon és lelkeken át. Huszonegyedik század - kiáltjuk vissza az utánunk futónak a Vajas partján. Nem érünk rá.

Aztán mégis kicsordul a könny - hogy Miért is? -, amikor fejünk fölé esernyőt tart egy idegen. Sose lesz már az aki volt. Adott egy darabot a szívéből nekem, az idetévedt idegennek. Nekem, akit ledobott ide a sors keze. Volt, hogy nem értettem, de már tudom, hogy nem lehet véletlen!

A kalocsai ember azt mondja pénzért és elismerésért küzd a munkahelyén, eljátssza a rádobott jelmezek következtében adódó szerepeit, szíve mélyén bánja, ha bánt, ha igazságtalan, de azt is tudja, az ezeréves város felett a ködgombolyagok ellenére is jól látszik, hogy onnan fentről figyel, mindig néz, és úgy vezet Isten, mint egy láthatatlan kéz.

Kalocsa város szívének ritmusa rendben. Ütőerein ugyan ezerévnyi lelkiismeret, megannyi szenvedés, küzdelem, bántás, tudatlanság, gyávaság. És ezeket ugyan patikamérlegen méri, vénafalait mégsem kezdte ki a fájdalomküszöböt érintő vérátömlesztés.
Befogad és kitaszít a világ - mondja Villon. De a kettő között nem elégedhetünk meg a megtűrtek szerepével.
- Sosem fogod megbocsátani nekem, hogy nem szerettél - mondaná a város, ha szólni merne. Halk hangja erősödni látszik, ha a birodalmi színpad főszereplői is szívből beszélnek.

Itt kérem, paprikavörös vér csorog az erekben! Ettől csípős olykor a humor és a hangulat. Tény, hogy a nyers szókimondás is teret nyer. De hiába is próbálják a letaglózó tekintetek ellopni élményeink színeit. Vadság és gyöngeség, átkozódás és áhítat. Aki ma az életünkre tör, holnap mosolyával önként gyógyítja a hegeket. Akit nyíltan nem szeretnek, titkon az is szeretve lesz.

A sétálóutca Asztrik szobra a szakadó esőben kérdőn utánunk tekint. Mintha csak üzenni szeretne. Szemében mintha ott csillogna valami különös életképlet.

Örök feladvány a Teremtő skandináv rejtvényében. Kölcsönkapott ajándék. Vízszintes sor, 8 betű. Szeretet.

                                                                ----------------------------

A kapszula anyagának összegyűjtési és zárási ceremóniájának hangfelvételét meghallgathatod vasárnapi (december 19., 10 óra) Turmix c. magazinműsorunkban, majd az oldalon is!

Összeállította: Vörös István (Korona FM100)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó