Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Hivatalosan is bankmentő csomagot kért Spanyolország

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-25 11:57:58

Hivatalosan is az Európai Uniós segítségét kéri a spanyol kormány a bankszektor megsegítésére. A mentőcsomag összege a már korábban közölt 100 milliárd euró lehet, ami már egy komoly biztonsági tartalékot is tartalmaz.


Az Eurogroup elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett levelében Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter hivatalosan is segítséget kért Spanyolország bankszektora számára. A pénzügyminiszter közlése szerint az összeg elégséges lesz a spanyol pénzügyi szervezetek tőkeszükségletének rendezésére, és még további biztonsági tartalékot is tartalmaz.
Az Oliver Wyman tanácsadó cég múlt csütörtökön közzétett eredményei szerint a spanyol bankszektor pótlólagos tőkeigénye 16-25 milliárd euró az alap forgatókönyv, és 51-62 milliárd euró a stressz forgatókönyv esetén. Egy másik tanácsadó cég, a Roland Berger 51,8 milliárd eurós tőkehiányt mutatott ki a stressz szcenárió esetében. A három legnagyobb spanyol bank tőkeerősnek bizonyult a teszt során, hisz nekik nincs szükségük friss tőkére.
A mentőcsomagot a spanyol bankmentő alap, az FROB kaphatja meg, hogy aztán a bankokhoz csatornázzák a forrásokat - jelezte de Guindos. Az erről szóló közös szándéknyilatkozatot július 9-éig készítenék el, így arról az Eurogoup következő ülésén tárgyalnának.

(portfolio.hu)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó