Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Hazánkon nagy a migrációs nyomás

Szerző: Gábor János, – 2010-02-26 12:23:08

Magyarország azon EU-országok közé tartozik, amelyekre növekvő illegális migrációs nyomás nehezedik - ismertette Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter az MTI tudósítójával annak a tájékoztatásnak a tartalmát, amelyet az EU-országok bel- és igazságügyi miniszterei kaptak csütörtökön Brüsszelben Ilkka Laitinentől, az uniós külső határvédelmi ügynökség (FRONTEX) ügyvezető igazgatójától. A FRONTEX vezetője elmondta, hogy az utóbbi időben összességében mintegy 30 százalékkal csökkent az EU-országokra nehezedő illegális migrációs nyomás. Eközben azonban nagyjából ugyanilyen mértékben növekedtek a Magyarországot érintő ilyen jellegű gondok. A tájékoztatás szerint Magyarország mellett a Balkánon, valamint Gibraltár térségében tapasztalható a migrációs nyomás hasonló mértékű emelkedése.


Forgács Imre a tanácskozáson elmondta, hogy a probléma fokozódó terheket ró Magyarországra, és ezek enyhítéséhez az unió anyagi segítségére, illetve fokozott koordinációs együttműködésére lenne szükség.

A miniszterek átfogó intézkedéscsomagban állapodtak meg a FRONTEX megerősítése, illetve általában az illegális bevándorlás elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében. Egyebek közt célul tűzték ki olyan csoportok - Rapid Border Intervention Teams (RABIT) - létrehozását, amelyek gyorsan bevethetők a határok mentén, ha valahol hirtelen megnő az illegális bevándorlás veszélye.

Elhatározták az Európai Menekülttámogató Hivatal - European Asylum Support Office (EASO) - létrehozását is, máltai székhellyel. E hivatalnak kell segítséget nyújtania olyan esetekben, ha valahol nagy számú bevándorlóról kell megállapítani, kik jogosultak közülük nemzetközi védelemre. A bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozásán abban is megállapodtak, hogy az EU sürgősen tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc jegyében történő banki adatátadási megállapodás ügyében.

 (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó