Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Hatalmas tömegtüntetések Spanyolországban

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-12 15:36:34

Hatvan városban szerveztek demonstrációt a szakszervezetek a munkajogi változások ellen.

Spanyolország hatvan városában több százezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a kormány munkajogi változtatásai és a megszorítások ellen. A kabinetnek ugyanis nem sikerült megállapodnia a szakszervezetekkel a változtatásokról, a reformot egyoldalúan vezetik be. Ezért az érdekképviseletek március végére általános munkabeszüntetést hirdettek. A kormány a reformokkal a munkanélküliséget akarja csökkenteni. A tiltakozók szerint ehhez nem megszorítás, hanem éppen ellenkezőleg, pénz kell.

Jól sikerült erőpróba volt a mai tiltakozás a szakszervezetek számára. Madridban a szervezők szerint félmillió ember vonult fel. Országszerte hatvan városban voltak hasonló megmozdulások. A szakszervezetek március 29-re országos általános sztrájkot hirdettek.

A tömeg a kormány munkajogi reformja és a megszorítások ellen tiltakoznak. A kabinet döntése értelmében ugyanis csökkennének a végkielégítések és könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat. A kormány azt reméli, a reform lelket lehel a spanyol munkaerőpiacba, amelyen jelenleg akkora a munkanélküliség, mint sehol máshol Európában. A tavaly év végén hivatalba lépett jobbközép spanyol kormány a szakszervezetekkel nem tudott megállapodni, egyoldalúan döntött a változtatásokról. Ezért szólítottak fel munkabeszüntetésre az érdekképviseletek.

Nem nézhetjük tétlenül, ahogy napról napra megfosztanak minket a jogainktól. - mondja az egyik tiltakozó.

Spanyolországban jelenleg minden negyedik ember a szegénységi küszöb alatt, vagy annak közelében él. A munkavállalók szerint viszont a munkanélküliséget támogatásokkal vagyis pénzzel és a korrupció elleni fellépéssel lehetne inkább csökkenteni. A madridi kormány eltökélt, hogy bebizonyítsa, Spanyolország külföldi segítség, mentőcsomag nélkül is ki tud lábalni a válságból.

(hirado.hu)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

170 ezren végtörlesztettek


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó