Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ukrajna - PERCRŐL PERCRE: lassan teljes a megszállás

Szerző: Gábor János, [origo] / MTI / BBC / AFP / AP – 2014-03-02 14:31:00

A rádiózás örömeit adásban egyelőre nem „rontjuk” az orosz-ukrán konfliktussal (kivéve persze a hírekben), de kétségtelen: keleti szomszédunknál komoly nemzetközi, katonai konfliktus van kibontakozóban. A KORONAfm100-on csak menjen a zene, de itt a legfrissebb fejleményeket is láthatod - estig biztosan folyamatos frissítéssel:

19:23 – egy búcsúfotó részemről (egyelőre megtorpanok, mert úgy tűnik, estére, éjszakára lelassulnak, meg-megállnak az események – csak aztán igazam legyen!):

 

Olga Tokariuk, kijevi újságíró képén ukrán-szimpatizáns oroszok láthatók – transzparensükön a felirat: „Orosz vagyok, de igen… Dicsőség Ukrajnának!”

Még valami: mindenki a Twitteren jelentget – William Hague brit külügyminiszter most épp’ azt, hogy megérkezett Kijevbe és Ukrajna több régiójából érkező politikusokkal fog tárgyalni a konfliktusról…

19:15- Odesszát is elérte a tüntetéshullám

Ukrajna ötödik legnagyobb városa és legfontosabb kereskedelmi központja forrong: a lakosság egy helyszínen lévő brit blogger (Nikolas Holmov) képének tanúsága szerint az orosz katonai agresszió ellen demonstrál. Nikolas nem becsülte meg, hogy mekkora lehet a tömeg, de a fotója beszédes:

19:05 - kiderült, hogy „gyűltek” a NATO fejesei

A NATO rangos képviselői zárt ajtók mögött értekeztek a Krím félszigeten kialakult orosz-ukrán konfliktusról – írta a Financial Times brüsszeli kirendeltség-vezetője. Peter Spiegel tweetelte: „azt mondták, hogy NEM döntöttek katonai beavatkozásról, vagy bevetésről a NATO tanácsának ülésén”…

18:45 - egy kis magyar reakció: tüntetett az Együtt-PM

Bajnai: a kormány álljon ki Ukrajna függetlensége mellett!

Az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását, az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak védelmét, valamint a magyar kormány Ukrajna melletti kiállását is kérte az Oroszország budapesti nagykövetsége előtt tartott vasárnapi flashmobon az Együtt-PM vezetője.

18:30 - sok tartalékos vonul be

Bruce Springnote dnipropetrovszki fotóján jól látszik, hogy többen ukrán nemzeti lobogóval járulnak a hadsereg irodáihoz, hogy szolgálatra jelentkezzenek. Egy korábbi tudósítás úgy becsülte, az ideiglenes parlament által behívottak összlétszáma az egymilliót veri!

18:15 - egy cambridgei srác levele „megoldja” a rejtélyt, hogy hova tűnt olyan gyorsan (lásd lejjebb – 17:40) a „háborúpárti” 27 ezer moszkvai tűntető…

Matt ezt írta a BBC-nek: „a feleségem orosz és megrettenve figyeli az ukrajnai eseményeket, de nem lepi meg. Korábban azt adták hírül, hogy 27.000 ember ment utcára Moszkvában, hogy bizonyítsa a Kreml erejét, de a látszat csal. Moszkvai barátaim mondták, hogy sokakat a munkahelyük kényszerített [a tüntetésre] (kormányzati alkalmazottakat, közszolgákat és olyanokat, akik orosz állami vállalatoknál dolgoznak), de ők valójában NEM értenek egyet Oroszország katonai beavatkozásával.” Hm… Muszájból tüntetés után végül is mindenki gyorsan hazament volna…

17:55 – ezekről az urakról még senki sem mondta meg, hogy kicsodák, de intéztek egy blokádot az ukrán határon:

Fotó: AFP/Genya Savilov

A képet az [origo] találta (köszi!) – de ők sem tudnak semmit az egyenruhásokról: „ismeretlen fegyveresek tartják blokád alatt a krími ukrán határőr bázisokat” – írják.

17:40 - hova tűntek a moszkvaiak?

Nem értjük Howard Amos, Moszkvában tartózkodó újságíró friss képét:

Azt írja: „75 perccel azután, hogy a tüntetések elkezdődtek Moszkvában, gyakorlatilag mindenki hazament. A forgalom helyreállt.” Nemrég még 27 ezer demonstrálóról szóltak a tudósítások (lásd lejjebb)...

17:25 - hopp, az AP talált egy Putlert Kijevben is:

17:20 - varsói ellentüntetők és a „Putler”

Ukránok és lengyel támogatóik az utcán, együtt - a varsói orosz nagykövetség előtt:

Fotó: Wojtek Radwanski (AFP)

17:08 - egész regatta köt ki a Krímen?

Az alább többet is idézett Christian Fraser (BBC News) újabb fotója Szevasztopolból:

A hadihajókat a helyi öbölben fotózó riporter kissé rezignáltan ezt írta képéhez a Twitteren: „Bocs, ha untatlak titeket – de ez már a hatodik néhány órán belül – egy egész regatta érkezik?”

16:53 - Tömegtüntetések az orosz fővárosban

Moszkvában 27.000 ember van az utcán és a Kreml ukrajnai politikája mellett demonstrál – idézett rendőrségi forrásokat az orosz Interfax. Ezen a képen egy szélsőséges tüntető, II. világháborús egyenruhában (a háttérben tartott transzparensek felirata: „Ukrajnai Front”):

16:43 - érkeznek a tartalékosok...

Ezt a képet egy kijevi katonai irodánál készítette az AFP riportere:

A várakozó férfiak az ideiglenes ukrán parlament felhívásának tesznek eleget – a mozgósítás egyes becslések szerint egy millió tartalékos bevonulását jelenti

16:26 - ukrán hadihajók menekültek el a Krímről

Az ukrán parti őrség hadihajói elhagytak két krími kikötőt, és más fekete-tengeri támaszpontokra indultak - jelentették be egy közleményben. A tájékoztatás szerint a kercsi, illetve a szevasztopoli hadi kikötőkből vonták ki a hajókat, és Odesszába és Mariupolba irányították őket. A Krímet leszámítva Ukrajna többi határán stabil a helyzet - hangsúlyozza a határőrség közleménye. A hadihajók távozása a brit hírügynökség szerint azt jelzi, hogy a befejezéséhez közeledik a teljes Krím félsziget orosz elfoglalása.

Közben Christian Fraser, a BBC News szevasztopoli tudósítója még egy képet osztott meg a Twitterén – a négy korábban dokkolt orosz hadihajó után egy ún. „Vishnya-osztályba” tartozó, titkosszolgálati hajót kapott le:

16:10 - a pápa is felszólalt

Ferenc pápa az ukrajnai helyzet minden érintettjéhez szólt a Szent Péter téren, Rómában. Az egyházfő a rendkívüli beszédben arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak Ukrajnáért, ugyanis az ország kényes helyzetbe került. „Remélem, hogy a különböző országrészek mind együtt dolgoznak majd azon, hogy túljussanak a félreértéseken és közösen munkálkodnak majd az állam jövőjéért” – mondta a pápa.

15:49 - egy óra alatt négy cirkáló dokkolt

Kevin Bishop, a BBC News szevasztopoli tudósítója jelentette: az elmúlt órában négy orosz hadihajó kötött ki a város partjainál. Íme Kevin egyik képe:

15:42 - John Kerry (az alábbi képen jobbra), amerikai államtitkár nemrég keményebb hangvételre váltott az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, a CBS „Face the Nation” c. hírműsorában. Mint mondta, Oroszország „elképesztő agresszióval jár el” Ukrajnában és ez „komoly következményeket” von maga után, az Egyesült Államok, illetve más országok részéről – még „szankciókat” is kilátásba helyezett...

15:33 - Lezárták a légteret

Ukrajna részlegesen lezárta légterét – jelentette be sajtótájékoztatón Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő. A katonai gépekre vonatkozik, de szigorították a polgári célú légiközlekedés ellenőrzését is. Az ukrán-orosz határ lezárására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egy ilyen tartalmú határozatot már előkészítettek, és agresszió esetén életbe léptetik.

15:08 - Az egykori Szovjetunió, Afganisztánban 1979-’89-ig szolgált, több mint 1500 veteránja érkezett a Krím félszigetre – adta hírül az orosz Interfax hírügynökség. A vezetőjük, Frants Klintsevich elmondta: „baráti és morális támogatást” kívánnak nyújtani a krími aktivistáknak.

14:55 - Az alábbi képet Christian Fraser, a BBC tudósítója tweetelte Szevasztopolból, hozzátéve, hogy ez már biztosan orosz hadihajó:

14:35 - Európa szétszakadhat

Európa szétszakadásával fenyegető helyzet alakult ki a krími válság miatt a német külügyminiszter szerint. Németország ezért "a lehető legnyomatékosabban felszólítja Oroszországot, hogy tartózkodjon Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésétől". Ez Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közleményéből derül ki. "A feszültség növekedésének rendkívül veszélyes útjára kerültünk, de még meg lehet fordulni és meg lehet akadályozni Európa szétszakadását". Ehhez az kell, hogy ne tegyen senki provokációként értelmezhető lépéseket - tette hozzá a német külügyminiszter.

14:06 - Azonosítatlan hadihajók az ukrajnai Krím félszigeten fekvő Szevasztopol partjai közelében:

Fotó: MTI/AP/Makszim Sipenkov

A legfrissebb ukrajnai események első hazai reakciói:

„Magyarország biztonságban van” - erre jutott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár tájékoztatott részletesen az Ukrajnában kialakult helyzetről, a megtett intézkedésekről, a várható fejleményekről. Az ülésen részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal főigazgatója, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat első embere is. Itt kiderült, hogy Magyarország biztonságban van, a rendvédelmi szervek teljes körűen felkészültek, folyamatosan figyelik és értékelik az eseményeket, és szükség esetén Magyarország képes lesz segítséget nyújtani a bajba jutott embereknek.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó