Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

FT: miénk a legrosszabb pénzügyminiszter

Szerző: Gábor János, – 2010-12-07 06:25:13

Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert választotta Európa idei legjobbjának a Financial Times, amelynek éves rangsorában Matolcsy György (lenti kép) - a spanyol pénzügyminiszterrel holtversenyben - az utolsó előtti 17. helyre került. Elődje, Oszkó Péter a tavalyi listán ugyanezt a helyezést kapta. A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente 19 EU-tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő magyar miniszterről a Financial Times értékelésében az szerepel, hogy Matolcsy "elveti a takarékossági intézkedéseket, előnyben részesíti az adócsökkentéseket a növekedés serkentése végett ... ám a bevételi kieséseket az üzleti szférára kirótt válságadókkal kellett pótolnia".



A tavalyi listán Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter is a 17. helyre került, róla azonban az akkori értékelésben az állt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programja korlátozta a mozgásteret, így Oszkó Péternek legtöbb uniós kollégájánál "nehezebb működési feltételek" közepette kellett annak idején dolgoznia.

Két éve Veres János akkori magyar pénzügyminiszter a 16. helyezést kapta. Róla az akkori kimutatáshoz fűzött értékelésben a Financial Times azt jegyezte meg, hogy Veres János "a válságkörülmények közepette jó besorolást kapott".

Az összesített eredményhez figyelembe vett három fő kritérium közül kettő nem személyes jellegű. A gazdasági teljesítmény rangsorában - amely az idei meghatározás szerint a válság előtti csúcsszinthez mért jelenlegi GDP-értéket, a költségvetési ösztönzők kiszűrésével számolt tavalyi államháztartási hiányt, a 2012-re becsült hiánycsökkentést, a 2007-2012 közötti időszakban várható munkanélküliséget és a folyómérleg-egyenleget vizsgálja - Magyarország a 13. helyen van.

A piaci "hitelességi" listán - amely a Financial Times ismertetése szerint a piacon lévő tízéves kötvények jelenlegi hozamát, illetve ennek változásait méri - Magyarország az idén a 15. helyre került.

A "politikai" rangsorbeli helyezés ugyanakkor az adott ország szakminisztereinek személyes megítélését tükrözi. A lap által felkért hét vezető közgazdász azt értékeli, hogy a miniszter "mennyire érti az eseményeket", milyen hatást gyakorol az európai színtéren, és mennyire hatékony hazai tevékenysége. Matolcsy György ezen a listán az utolsó, 19. helyre került.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó