Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

FRISSÍTVE: Svájc nem adja ki Polanskit!

Szerző: Gábor János, – 2010-07-12 14:34:54

Svájc úgy döntött, hogy nem adja ki az Egyesült Államoknak Roman Polanski filmrendezőt.



A döntést a svájci igazságügyi minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra. Figyeljük a részleteket - amint frissebbet tudunk, közöljük!ű

FRISSÍTVE!

A svájci kormány elutasította az Egyesült Államok kérelmét Roman Polanski kiadatására, és bejelentették, hogy megszüntetik a rendező házi őrizetét. A filmrendezőt egy 1977-ben elkövetett liliomtiprás miatt akarták az Egyesült Államokban bíróság elé állítani. A svájci igazságügyi minisztérium hétfőn közleményben hozta nyilvánosságra, hogy nemzeti érdekeket vettek figyelembe a döntés meghozatalakor, és Polanski immár szabad ember.

"Roman Polanski 76 esztendős francia-lengyel filmrendezőt Svájc nem adja ki az Egyesült Államoknak. A szabadságát korlátozó intézkedéseket visszavontuk" - jelentette be Evaline Widmer-Schlimpf igazságügyi miniszter. "Polanski úr immár szabadon mozoghat. 12.30 óta szabad ember" - mondta a miniszter. Widmer-Schlimpf hangsúlyozta, a svájci hatóságok "nem arról döntöttek, hogy a rendező bűnös-e vagy sem".

A svájci illetékesek elsősorban az amerikai hatóságokat hibáztatták, amiért nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni a Polanski ellen 1977-78-ban folytatott bírósági eljárásról.

A Rosemary gyermeke és A zongorista című film Oscar-díjas rendezőjét azzal a váddal tartóztatták le 1977-ben az Egyesült Államokban, hogy leitatott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanski annak idején vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. Az ezt követő események képezték a hónapok óta húzódó kiadatási vita tárgyát.

A rendező ügyvédei azt állították, a bíró annak idején beleegyezett, hogy 90 napos elmeszakértői megfigyelés után szabaduljon. Ám Polanskit az ítélethozatal előtt úgy tájékoztatták, hogy a bíró megváltoztatta véleményét, és azért szökött Franciaországba, mert félt a sokéves börtönbüntetéstől. Szökése óta az Egyesült Államokban elfogatóparancs volt érvényben a filmrendező ellen.

A rendezőt svájci alpesi nyaralójában, Gstaadban tartották házi őrizetben december óta.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó