Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Forrong az arab világ a Koránégetés miatt

Szerző: Gábor János, – 2010-09-10 07:30:19

Ázsiában tovább terebélyesedik a felháborodás amiatt, a Korán példányainak tervezett elégetésén. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő levélben szólította fel Barack Obama amerikai elnököt, hogy akadályozza meg Terry Jones floridai baptista lelkész tervének véghezvitelét. Az elnök szóvivője szerint a koránégetés nagyon heves indulatokat vált ki, mert vallások közötti konfliktust szít. Yudhoyono azt írta Obamának, hogy az Egyesült Államok és Indonézia - a világ legnépesebb muzulmán országa - hidat épít a Nyugat és az iszlám világ között, s a koránégetés csapást mérne ezekre a törekvésekre - mondta a szóvivő.

Pakisztáni ügyvédek amer...
Pakisztáni ügyvédek amerikai zászlót égetnek, a gainsville-i terv elleni tiltakozásul
MTI/EPA - M. K. Csaudhri



A koránégetés elkerülésére kemény fellépést vár az amerikai hatóságoktól India is, ahol a világon a harmadik legnagyobb muzulmán közösség él. P. Csidambaram indiai belügyminiszter a kormányülés után kiadott kemény hangú nyilatkozatában elítélte e "szánalmas cselekedetet", amely kitervelői szerinte a vallási csoportok közötti harag és viszály kiéleződését akarják elérni. Csidambaram arra kérte az elektronikus és a nyomtatott médiát, hogy tartózkodjon a koránégetésről készülő felvételek közzétételétől.

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő ugyancsak elítélte a floridai lelkész tervét. Hivatala által kiadott közlemény arra figyelmeztet, hogy e "förtelmes" ötlet lángba boríthatja a muzulmán világot. A pakisztáni Multán városában közben mintegy 200 jogász és a civil társadalom számos képviselője tartott felvonulást, követelve Washingtontól a koránégetés megakadályozását. A tiltakozók elégettek egy amerikai zászlót. Egyik angol nyelvű plakátjukon az az üzenet állt, hogy amennyiben Floridában elégetik a Koránt, az az Egyesült Államok megsemmisítésének kezdetét fogja jelenteni.
Figyelmeztető felhívást adtak ki amerikai követségek

A tervezett koránégetés miatt több amerikai nagykövetség óvatosságra intő felhívást adott ki - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően felszólította az irányítása alá tartozó nagykövetségeket, mérlegeljék, hogy milyen veszélyt jelenthet a számukra a floridai Gainesville-ben szeptember 11-re tervezett nyilvános koránégetés.

Philip Crowley külügyi szóvivő szerdán az Obama-kormányzat aggodalmát fejezte ki azon amerikai katonák, diplomaták és utazó állampolgárok miatt, akik a hét végére tervezett koránégetés által kiváltandó "tragikus reakció" elszenvedői lehetnek.

Népszava

Kapcsolódó cikkünk: Koránégető napot szervez egy tiszteletes
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó