Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Foglalkoztatási csúcsot tartanak az EU-elnökök

Szerző: Gábor János, – 2010-03-19 07:38:05

Európai uniós foglalkoztatási csúcstalálkozó megtartását javasolják az EU elnökségét az idén és a jövő év első felében betöltő tagállamok, Spanyolország, Belgium és Magyarország - jelentette be a három ország munkaügyi miniszterének csütörtöki brüsszeli találkozóját követően a belga Joelle Milquet.



A spanyol Celestino Corbacho (középen), Herczog László (jobbra) és Joelle Milquet (balra) az egy hét múlva tartandó - alapvetően gazdasági témájú - állam- és kormányfői találkozó előtt tartott egyeztetést, illetve tájékoztatták a foglalkoztatási és szociális miniszteri EU-tanács munkájáról Herman Van Rompuyt, az Európai Unió elnökét is.



Herczog László a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem biztos, hogy a gazdasági növekedés új munkahelyek keletkezésével jár. Leszögezte, hogy tartós munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, ha azok versenyképesek is tudnak lenni.

Egy kérdésre válaszolva hozzátette: a munkaerőt terhelő járulékokat meg kell próbálni mérsékelni, a közterheket pedig inkább a fogyasztás felé terelni. Hozzátette: eközben nem szabad megfeledkezni a költségvetés egyensúlyáról sem.

Elmondta, megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű csoportokra, így a szakképzetlenekre, pályakezdőkre, idősebbekre és a nőkre. Hozzátette, a gazdasági válság időszakában, illetve a szegénység és a kirekesztés elleni európai uniós évben nem feledkezhetünk meg a szegényekről sem.


Corbacho beszámolt arról, hogy közelmúltbeli tanácsülésükön az uniós foglalkoztatási miniszterek döntést hoztak azokról az elemekről, amelyeket megítélésük szerint a következő tíz évre szóló, átfogó uniós gazdasági növekedési stratégiának, az EU 2020-nak tartalmaznia kell.

Beszámoltak arról is: nagyon ambiciózus a stratégiában foglalt 75 százalékos foglalkoztatási célkitűzés, és a tagországok nagy része támogatja. Eléréséhez azonban szerkezeti reformokra és kiegészítő forrásokra lesz szükség - hangzott el.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó