Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ficó kap kormányalakítási megbízást

Szerző: Korsós Éva, forrás:inforadio – 2016-03-07 17:17:41

Robert Ficót, a szlovákiai parlamenti választásokon legjobb eredményt elért párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét bízza meg kormányalakítással az államfő.

Andrej Kiska hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: hivatalosan kedden kéri fel a hivatalban lévő miniszterelnököt az új kormány megalakítására, mert Robert Fico Brüsszelbe utazott, ahol az uniós vezetők migrációs csúcstalálkozóján vesz részt.

Kiska a sajtótájékoztatón összetettnek nevezte a szombati voksolás után előállt helyzetet, utalva arra, hogy a szavazás eredménye mindenkit meglepetésként ért.

"A megválasztott pártok között több választóvonal van. Némelyeket nem lehet és nem is lenne helyes átlépni. Másokat viszont nem lesz könnyű átlépni, még akkor sem, ha vélhetően elkerülhetetlen lesz" - idézte az államfőt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A köztársasági elnök úgy vélekedett: a szlovákiai választópolgárok már egy ideje azt akarják, hogy nőjön az állam iránti bizalom, s a mostani választáson ezt olyannyira nyilvánvalóvá tették, hogy azt "nem lehet nem meghallani". Ezért olyan kormányra és ellenzékre van szükség, amely meggyőzi az embereket, hogy a választásokon nem pusztán tiltakozásuk kifejezéseként kell részt venniük - jegyezte meg Kiska.

Robert Fico, a választáson győztes párt elnökének megbízása a kormányalakítással automatikusnak számít, még akkor is, ha a választásokon előállt erőviszonyok alapján kérdéses, hogy a voksok 28,28 százalékát megszerző Irány képes lesz-e a kormányalakításra.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó