Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Fellendülhet az európai turizmus?

Szerző: Gábor János, – 2010-03-10 07:53:56

Bizonyos jelek szerint enyhén javulnak az európai turizmus kilátásai - ez derül ki az EU közvélemény-kutató intézetének, az Eurobarométernek a frissen közzétett jelentéséből. A 30 ezer megkérdezett európainak - nem csupán EU-polgároknak - csak 21 százaléka állította, hogy idén "csaknem bizonyosan" nem utazik sehova üdülni, míg tavaly 33 százalék nem utazott sehova. A derűlátást illetően azonban óvatosságra int, hogy 28 százalék egyelőre nem döntött arról, hol fog üdülni. A turizmus az egyik legfontosabb szolgáltatási szektor Európában: a GDP 5 százalékát adja és a foglalkoztatottak 6 százalékának ad munkát.

Az európai polgárok növekvő arányban - 57 százalékban - hagyományos turistacélpontokat kívánnak felkeresni, miközben 28 százalék mondja, hogy szívesebben keresne fel viszonylag ismeretlenebb helyeket. Miközben tavaly az európai polgárok mintegy kétharmada utazott el valahová, a szóródás jelentős: ez a mutató a norvégoknál 84, a finneknél 83, a hollandoknál 79, az íreknél 78 százalék volt. A lista alján kelet-közép-európai országok - Magyarország (57 százalék), Lettország (54 százalék), Románia (51 százalék), valamint dél-európai országok - Málta (58 százalék), Portugália (48 százalék), Olaszország (44 százalék) vannak.

Azok aránya, akik azt mondják, idén aligha utaznak bárhová, Törökországban a legmagasabb: 44 százalék. A magyarok 40, a szlovákok 36, az olaszok és a máltaiak 35-35 százaléka nyilatkozott így.

A legnépszerűbb úti cél Spanyolország volt és marad - idén 10,4 százalék tervezi, hogy ezt az országot keresi fel -, majd Franciaország (9,9 százalék) és Olaszország (9,2 százalék) következik. Az utazást tervezők 32 százaléka saját országán belül kíván valahova elmenni.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó