Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Fegyver nélkül segítene Franciaország a szíriai ellenzéknek

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-24 11:43:07

Nem küld katonákat Franciaország a szíriai rendszer megdöntésére, de arra javaslatot tesz az EU-nak, hogy humanitárius folyósokat alakítsanak ki a közel-keleti országban.


Franciaország arra tesz javaslatot az Európai Uniónak, hogy vizsgálja meg "humanitárius folyosók" kialakításának lehetőségét Szíriában - közölte Alain Juppé francia külügyminiszter. "A humanitárius folyosók kérdését megvitattuk, és kérni fogom, hogy a következő európai miniszteri tanácsi ülés tűzze napirendre ezt a témát" - mondta a francia diplomácia vezetője Burhan Galjúnnal, a széles körű támogatást élvező ellenzéki csoport, a Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) elnökével folytatott párizsi megbeszélése után. A francia külügyminiszter a katonai beavatkozás lehetőségét kizárta.

Juppé kijelentette, hogy a SNC-t tekinti "legitim tárgyalópartnernek", s Párizs ezentúl ezzel a szervezettel fog együttdolgozni. Jelezte, hogy Franciaország később hivatalosan is el fogja ismerni a Szíriai Nemzeti Tanácsot. "Az Arab Ligával és valamennyi szövetségesünkkel közösen dolgozunk a mostaninál hivatalosabb elismerésen" - fogalmazott Juppé.

A szíriai ellenzék vezetője ezt követően összehangoltabb nemzetközi fellépést kért a szíriai rezsimmel szemben. "Az ellenzék egyetlen országban sem egységes, Franciaországban sem. Már keressük a közös platformot" - tette hozzá a Franciaországban élő Galjún, akit már októberben is fogadott a francia külügyminiszter. Azt is elmondta, hogy a megbeszélésen megvitatták a demokratikus és békés átmenet programját, hogy elkerülhető legyen a polgárháború és a katonai beavatkozás Szíriában.

Galjún arra kérte a Szabad Szíriai Hadsereget (FSA), hogy ne indítson támadásokat a hivatalos szíriai hadsereg ellen. Az FSA-t Riád el-Aszad, a légierő Törökországba dezertált ezredese hozta létre, mintegy ezer taggal. A parancsnok vasárnap cáfolta, hogy az ő emberei hajtottak volna végre egy példátlan támadást Damaszkuszban. Szemtanúk szerint legalább két rakétagránát csapódott be vasárnap hajnalban a szíriai fővárosban a kormányzó Baasz párt irodájába.

Az FSA november 16-án azt jelentette be, hogy létrehoz egy átmeneti katonai tanácsot Bassár el-Aszad elnök rendszerének megbuktatására, valamint a lakosság védelmére és az anarchia elkerülésére. "Azt szeretnénk, ha ez a hadsereg védelmi feladatokban venne részt, védené a békés tüntetéseket és azokat a katonákat, akik dezertáltak a hivatalos hadseregből. De ne legyenek támadó akciók a hadsereg pozíciói ellen!" - mondta a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke. Bernard Valero francia külügyi szóvivő azt közölte, hogy Párizsnak semmilyen kapcsolata nincsen a dezertőr katonák szervezetével.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó