Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ezrek ünnepelnek Szanaában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-06-05 14:21:48

Egészségi állapota miatt Szaúd-Arábiába utazott a jemeni elnök. Távozásának híre után népünnepély kezdődött az országban. Száleh elnök palotáját a pénteki ima közben támadták meg a legnagyobb jemeni törzs fegyveresei. Kórházi források szerint ketten meghaltak, tizenöten megsebesültek.

 

Szanaában ezrek győzelemként ünneplik, hogy az államfő Szaúd-Arábiába távozott kórházi kezelésre. A több mint három évtizede hatalmon lévő jemeni elnök azután sérült meg, hogy a palota mecsetéjébe a pénteki ima alatt gránát csapódott be. Az akciót a legnagyobb jemeni törzs fegyveresei hajtották végre.

Az elnök hét testőre meghalt, az államfőt aknaszilánk találta el a szíve alatt, és másodfokú égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és az arcán. A jemeni vezetés négy tagját – közte a biztonsági főtanácsadót, a kormányfőt és a két parlamenti házelnököt az államfővel együtt – már Szaúd-Arábiában ápolják.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a lemondását eddig elutasító államfő, mikor tér vissza szaúd-arábiai kezeléséből. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint a jemeni alelnök vette át az államfői, illetve a fegyveres erők főparancsnoki tisztségével kapcsolatos feladatok ellátását. Este a tervek szerint katonai vezetőkkel és Száleh elnök fiaival is találkozik.

Jemenben januárban kezdődtek a 33 éve hatalmon lévő elnök távozását követelő tüntetések, amelyet a hatóságok többször vérbe fojtottak. A demonstrációk leverésében a becslések szerint 350-en haltak meg.

(hírTV)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó