Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ezer megfigyelő sem lenne elég Szíriában

Szerző: Bneu Edina, – 2012-04-30 14:17:35

Ugyan eddig az ENSZ BT minden reményét a megfigyelőkbe vetette, a szíriai csapat vezetője, Robert Mood szerint ezer megfigyelő sem lenne képes megállítani az erőszakot.


-Tíz, harminc, háromszáz, de még ezer fegyvertelen megfigyelő sem tudja teljesen megoldani a problémát –mondta Robert Mood, az ENSZ megfigyelőcsapatának vezetője, mikor vasárnap megérkezett Damaszkuszba. Mood 2005 óta a norvég hadsereg vezérkari főnöke. 1989-ben és 1990-ben az ENSZ-szel dolgozott Libanonban és Koszovóban, 2009 és 2011 között pedig a Golán-fennsíkot ellenőrző csapat vezetője volt.

A norvég Mood minden felet felszólított, hogy hagyják abba a harcokat, csak így lehet ugyanis végrehajtani Kofi Annan hatpontos béketervét. Hozzátette, mindkét félnek meg kell értenie, hogy a békéhez közös erőfeszítésre van szükség. –A legfontosabbak a szíriai emberek, az ő vágyaik és erőfeszítéseik. Csak ezután jön az, hogy vannak megfigyelők is az országban, milyen politika szereplők állnak szemben egymással. Majd mindennek a tetején van a diplomáciai szint – jelentette ki Mood, aki szerint ezeknek a szereplőknek mindenképpen együtt kell működniük.

A megfigyelők Szíriába érkezése óta ugyan csökkent az erőszak az országban, de nem szűnt meg. A rezsim és a felkelők egymást okolják az áldozatokért, a folyamatos erőszak a tűzszünetet fenyegeti. Az aktivisták szerint legalább 25 ember halt meg vasárnap az összecsapásokban, a tűzszünet kezdete óta pedig ötszáz.

A kormány állandóan a felfegyverzett "terrorista" csoportokra hivatkozik, és ezzel indokolja a támadásokat. A szír állami tévé hétfői hírközlése a kormány érveit támasztják alá. A tévé és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint két öngyilkos merénylő robbantott Idlibben, közel a légierő és a katonai hírszerzés központjaihoz, így az áldozatok főleg a biztonsági erők emberei. A tévé képeket is mutatott a helyszínről, egy  félig ledőlt többemeletes épületről, és az áldozatokról. Az utóbbi időben Idlib viszonylag békés volt, mivel – Homszhoz hasonlóan – két megfigyelő állandóan a városban állomásozott. Egy aktivista szerint az egyik robbanás csak kétszáz méterre volt a megfigyelők szállásától. Az állami tévé arról is beszámolt, hogy Damaszkuszban „terroristák” rakétával támadtak a Nemzeti Bank épületére, azonban ez komolyabb károkat nem okozott.

(nol.hu)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó