Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Európa legjobb filmje lehet a Fehér isten

Szerző: Korsós Éva, forrás: MTI – 2014-09-17 06:57:29

Már ha az Európai Filmakadémia is úgy akarja. Mundruczó Kornél cannes-i díjas Fehér istene is szerepel a 27. Európai Filmdíj jelöltjei között.

Minden okunk megvan a büszkeségre, a listán ugyanis valóban az európai filmgyártás krémje, harmincegy ország ötven filmje kapott helyet. Olyan filmek vannak versenyben, mint Andrzej Wajda Lech Walesa-filmje (Walesa - A remény embere, kritikánk itt), az épp a múlt héten mozikba került Ida Pawel Pawlikowskitól, de Lars von Trier botránymozija, A nimfomániás vagy budapesti Titanic Filmfesztiválon díjazott izlandi Lovak és emberek.

A tényleges jelölteket november 8-án, a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentik be. Öt kategória (a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró) esetében a jelölésben az akadémia mind a háromezer tagja részt vesz, az operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategória legjobbjairól egy héttagú zsűri dönt. A rövidfilmes díjak jelöltjei már ismertek – mivel ez a verseny 15 európai rövidfilmes mustra győztesei között dől el – és itt is van kinek drukkolni: Szabó Simon A fal című rendezése a Tamperei Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazottjaként már korábban kvalifikálta magát a listára.

 2012-ben két mozival is képviseltük magunkat a listán: Szabó István Szabó Magda-adaptációja, Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is szerepelt. A tavalyi nyertes Paolo Sorrentino A nagy szépség című, később a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot és Oscart is elnyert mozija volt, az idei nyertesek december 13-án derülnek ki a rigai díjátadón.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó