Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Észak-Korea harci helikoptereket küldött délre

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-24 14:34:37

Észak-Korea ötven harci helikoptert küldött nemrég Dél-Koreával közös, vitatott tengeri határához, ahol a két szomszéd hónapok óta fokozza katonai jelenlétét - jelentette kedden a dél-koreai média.

                                            

Phenjan a Sárga-tengerhez közeli Tetan és Nucson légitámaszpontjára telepítette a helikoptereket - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség és több más tájékoztatási eszköz szöuli kormányforrásokat idézve.

E légi járművek között vannak északon gyártott, korszerűsített Mi-2-esek, valamint még évtizedekkel ezelőtt a Szovjetuniótól vásárolt Mi-4-esek és Mi-8-asok - tette hozzá a hírügynökség, megjegyezve, hogy egy részük gépfegyverekkel is föl van szerelve. "Ezek a helikopterek földi célpontok elleni támadásra és nagy mozgékonyságot igénylő hadműveletekre alkalmasak" - mondta egy szöuli illetékes a Yonhapnak.

A Csoszon Ilbo című napilap szerint e gépek két-három perc alatt képesek elérni az Észak-Koreához legközelebb eső szigetet, az észak-koreai partoktól 16 kilométerre lévő Pengnjongot. A dél-koreai védelmi miniszter nem fűzött megjegyzést a hírekhez.

A két testvérellenség közötti tengeri határvonal már több heves, sőt halálos incidens színtere volt 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben. 2010 novemberében Észak tüzérségi támadást indított a határhoz közeli dél-koreai szigetek egyike, Jonpjong ellen, négy ember halálát okozva. Dél azóta megerősítette e szigetek katonai védelmét.

                                                                                                                               (MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó