Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

És Önnél? Mennyi az UV?

Szerző: Gábor János, KORONAfm100 – 2016-05-24 10:18:21

Mert a C-vel átverik és a 400-zal is.

Megjött a meleg, itt a nyár, tombol az UV-sugárzás, kicsit hamarabb, mint szokott. A bőrére már idejekorán elkezdi kenni a faktoros krémeket, a szeme meg smafu? Nem biztos, hogy a fiók aljából kikotort, karcos lencsés jó lesz, sőt! Az optikus viszont rávilágított: az olcsó szemüveg is jól szűri a sugárzást, de a dioptriákkal már nagyobb bajok vannak...

Hirdetés

Hirdetés

A KORONAcafé újabb küldetést teljesített. Talán Ön is úgy gondolja, karcolások ide, vagy oda, hogy erre a szezonra még jó lesz a több éves szemüveg. Nézze át tüzetesen, hogy nem nagyít-e, és azt sem árt ellenőrizni, hogy mennyire sérült a felülete. A gondot a felszíni színezésű (olcsó) lencsék sérülései okozhatják, de lehet baj a fém keretkből is.

 

Vicai Endre optometristának egy bazári és egy drágább szemüveget mutattunk. Előbbi bal lencséjén úgy 2,5-ös prizma dioptriát észlelt, és kiszűrte, hogy a nikkelt tartalmaz a keret. Ez már így is épp elég nagy baj, ám azt elismerte, hogy látáskárosodást így sem okoz. Viszont nagyon komoly fejfájást és könnyezést okoz, mivel az agynak folyamatosan kompenzálnia kell a különbséget.

A tartósság, az anyagszínezés és a lencse vastagságának szempontjából - fájdalom, de így van - csak a költségesebb szemüvegek ütik meg az egészséges mércét. Igaz, az optika-tulajdonos megjegyezte, nem feltétlenül kell csillagászati összegre gondolni, ha az ember minőséget keres: 8-10 ezer forinttól felnőttnek, 6-7 ezertől pedig gyereknek is találni tuti szemüveget:

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Megvan Ausztria új államfője


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó