Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Épelméjűnek mondták ki a norvég tömeggyilkost

Szerző: Korsós Éva, – 2012-04-10 12:58:48

Épelméjűnek találta Anders Behring Breiviket egy új pszichiátriai vizsgálat. A tavaly júliusban 77 embert meggyilkoló férfi néhány nappal ezelőtt levélben közölte, hogy nem őrült és ennek bizonyításáért küzdeni is fog.


Az AFP jelentése szerint egy új pszichiátriai vizsgálat épelméjűnek találta Anders Behring Breiviket. A férfi bevallotta, hogy tavaly július 22-én két merényletet követett el, Oslóban és Utöya szigetén, amelyekben összesen 77 embert gyilkolt meg.

Tavaly novemberben két norvég pszichiáter őrültnek nyilvánította a férfit, aki ezek alapján nem ítélhetnének börtönbüntetésre. A diagnózis szerint Breivik a támadáskor paranoid skizofréniában szenvedett.

Breivik a napokban 38 oldalas levelet küldött a norvég sajtónak, s ebben arról írt, hogy nem őrült, és ezt be is fogja bizonyítani április 16-án kezdődő tárgyalásán. A norvég sajtó részeket idézett leveléből. Ebben ezt is írja: "az őrültnek nyilvánításom a legrosszabb dolog, ami velem történhetett, ez a totális megsemmisítés. Egy politikai aktivistát elmegyógyintézetbe küldeni szadistább és gonoszabb eljárás, mint ha megölnék".

Breivik a pszichiátriai vizsgálatot végző szakembereket is bírálta. Mint írta, az egyikük, Torgeir Husby több alkalommal is bestiálisnak nevezte a beszélgetéseiken a tetteit, így az volt a benyomása, hogy vadállatnak tartja, akit elkábítva és bezárva kell tartani élete végéig.

A novemberi elmeorvosi vélemény nyilvánosságra hozatala után a norvég közvélemény nyomására új elmeorvosi szakértőket kért föl a Breivik ügyét vizsgáló bíróság, ezt a szakértői véleményt hozták most nyilvánosságra. A férfi tárgyalása április 16-án kezdődik és tíz héten át tart majd.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Logikusakk eredmény


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó