Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Enyhít a Mianmar elleni szankciókon az Egyesült Államok

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-07 12:49:15

A részleges, de szimbolikus jelentőségű lépés lehetővé teszi, hogy egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek helyzetjelentéseket készítsenek, és korlátozott támogatási programokat indítsanak a kelet-ázsiai országban.


Feloldotta a nemzetközi pénzügyi szervezetek mianmari tevékenységére vonatkozó szankciókat az Egyesült Államok; a Hillary Clinton külügyminiszter által vasárnap foganatosított rendelkezés hétfőn lépett életbe.

A részleges, de szimbolikus jelentőségű lépés lehetővé teszi, hogy egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek - például az Ázsiai Fejlesztési Bank, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap - helyzetjelentéseket és felméréseket készítsenek, valamint korlátozott támogatási programokat indítsanak a kelet-ázsiai országban.

Clinton a volt Burmában zajló "biztató reformokra adott válasznak" nevezte a korlátozások feloldását.

A lépésre azután került sor, hogy Clinton személyében tavaly decemberben fél évszázad után először járt amerikai külügyminiszter a korábban hosszú ideig katonai junta által irányított délkelet-ázsiai országban.

Január végén az Európai Unió is a Mianmar elleni szankciók enyhítéséről döntött, azonban egyelőre csupán a vízumügyekre vonatkozóan.

Az előrelépések ellenére washingtoni tisztviselők szerint a többi, súlyosabb embargós intézkedés feloldása hosszú és összetett folyamatnak ígérkezik.

A nemzetközi közösség az 1988-as katonai hatalomátvételt követően szabott ki büntető intézkedéseket az országra. Mianmarban 2010 őszén húsz év után először tartottak parlamenti választásokat, a tavaly márciusban felállt - hivatalosan polgári, de döntően továbbra is a hadsereg tisztjeiből álló - kormány számos fontos reformot léptetett életbe a politikai szabadságjogok kiterjesztésére.

Az országban idén április 1-jén időközi parlamenti választásokat tartanak, amelyeken az ellenzék másfél évtizedes házi őrizetéből tavalyelőtt szabadon engedett vezetője, a Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Kji és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért is indul majd.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó