Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Emelik a német parlamenti képviselők fizetését

Szerző: Korsós Éva, Info Rádió – 2014-02-12 05:35:02

Németországban csaknem ezer euróval emelik a törvényhozás alsóháza, a Bundestag tagjainak fizetését, a parlamenti képviselők így pontosan annyit keresnek majd, mind a szövetségi bíróságok bírái.

A nagykoalíciós pártok kedden benyújtott törvényjavaslata alapján a képviselők bruttó havi tiszteletdíját júliusban megemelik a jelenlegi 8252 euróról 415 euróval - 5 százalékkal - 8667 euróra, majd 2015 januárjától újabb 415 euróval - 4,8 százalékkal - 9082 euróra.

A bérrendezés az idén 1,7 millió euró, 2015-ben 3,5 millió euró plusz költséget jelent. A képviselők fizetése 2016-tól automatikusan változik az országos bruttó átlagkereset előző évi változásának megfelelő mértékben.

A képviselők jogállásáról szóló törvényben a hetvenes évek óta szerepel, hogy a tiszteletdíjat a szövetségi bíróságok tagjai, vagy a kisebb városok polgármestereinek alapfizetéséhez kell igazítani. A Bundestag tagjainak járandósága azonban még soha nem érte el ezt a mértéket, és minden évben külön vitát és szavazást tartottak arról, hogy miként változzon a tiszteletdíj. A "bérrendezéssel" ezt az évtizedek óta húzódó vitát zárják le a 79,8 százalékos többséggel rendelkező kormánypártok, a konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD).

A javasolt reform egy sor további elemet is tartalmaz, egyebek mellett szigorítják a büntetéseket. A plenáris ülésről igazolatlanul hiányzó képviselők költségtérítéséből az eddigi 100 euró helyett 200 eurót vonnak majd le, az igazoltan hiányzó képviselőknek pedig 50 euró helyett 100 euró levonás jár.

A képviselőknek a tiszteletdíj után adózniuk kell, és semmilyen más juttatásra nem jogosultak, kivéve a Bundestag elnökét, az alelnököket és a parlamenti bizottságok vezetőit, akik 15 százalékos kiegészítést kapnak. Ugyanakkor a Bundestag valamennyi tagjának jár költségtérítés a képviselői munkával járó kiadásokra, például a választókerületi iroda, és a nem berlini képviselők esetében egy fővárosi lakás fenntartásának költségeire.

A költségtérítési átalány jelenleg havi 4204 euró. Jár továbbá közlekedési támogatási csomag is, ennek elemei között van például ingyenes bérlet a német vasúttársaság összes járatára.

A Bundestagtól búcsúzó képviselők úgynevezett átmeneti támogatást kapnak. Ez annyi hónapra jár, ahány évig a parlamentben dolgoztak. A támogatás a függetlenség védelmét szolgálja, az a célja, hogy a képviselő a mandátuma végéig a munkájára összpontosítson, és ne arra, hogy mivel keres majd pénzt a képviselői megbízatás lejárta után. A képviselőkre külön nyugdíjszabályok is vonatkoznak, a tervezett reform alapján ezeket több ponton változtatják, például a képviselői nyugdíj legmagasabb értéke a mindenkori tiszteletdíj 67,5 százalékról 65 százalékra csökken.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó