Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ember alakú villanyoszlopok Izlandon?

Szerző: Vörös István, – 2010-08-17 12:49:05

Közel 50 méter magas, ember alakú montsrumokkal pályázott egy amerikai tervezőpáros az izlandi magasfeszültségű vezetékek egyedivé tételére kiírt versenyen. Az óriások kezükben tartanák az elektromos vezetékeket, és térdre borulnának a városok előtt.


Hatalmas ember alakú villanyoszlopokkal pályázott a Choi + Shine Architects tervezőiroda az izlandi magasfeszültségi villanyoszlopok nemzetközi tervezői versenyén. A látványos megjelenésű oszlopok szerkezetileg nem sokban térnek el a jelenleg használtaktól, és az elképzelés szerint az óriások kezükben tartanák az elektromos vezetékeket. A tervek a Bostoni Építészeti Társaság (Boston Society of Architects) Unbuilt Architecture 2010-es versenyén díjat nyertek.

Az oszlopok azonos alkotóelemekből épülnének fel (torzó, fej, karok, lábak), és az egyes részeket mozgékony ízületek kapcsolnák össze. A környező tájhoz igazodva az alakok eltérő testhelyzeteket is felvehetnek, például egy dombon felfelé állhat egy mászó óriás, de akár ki is nyújthatja a karját. A karok és a fej x-, y- és z-tengely irányába történő elmozdításával az alakok interakcióba is kerülhetnek egymással, haladhatnak egymás mellett egy irányba vagy ellentétesen, egymásra pillanthatnak, vagy akár térdre is borulhatnak egy város előtt.

(origo.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó