Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Eltemették az üzbég államfőt

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2016-09-04 10:38:01

Végső nyugalomra helyezték szombaton az előző nap, 79 éves korában meghalt Iszlam Karimov üzbég államfőt a szülővárosában, Szamarkandban lévő Sah-i-Zinda nagymecsetben.

Eltemették Iszlam Karimov üzbég államfőt szülővárosában, Szamarkandban. Karimov 79. életévében halt meg szeptember 2-án, miután a múlt hét végén agyvérzést kapott.

Több ezren vettek búcsút az országát több mint negyedszázadig vaskézzel irányító államfőtől,aki elnöksége alatt felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független tömegtájékoztatási eszközöket.

A több száz éves múltra visszatekintő muszlim imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek. A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az elnökválasztáson abban az évben a szavazók 86 százalékkal megerősítettek tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó