Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Elmarasztalta Azerbajdzsánt az EP a baltás gyilkos miatt

Szerző: Bneu Edina, – 2012-09-14 14:12:46

Azerbajdzsánt elmarasztaló állásfoglalást fogadott el csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP), miután a képviselők plenáris vitát folytattak a Magyarország által Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov Azerbajdzsánban történt szabadon engedéséről.



Az EP az állásfoglalásban elítélte Ilham Aliyev azeri elnök döntését, amellyel kegyelemben részesítette a Magyarországon - örmény katonatársa meggyilkolásáért - életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfit.
Az állásfoglalás szerint a Safarovnak adott kegyelem ellenkezik az átadás jogalapjául szolgáló nemzetközi szerződés szellemével, egyben megsértette a magyar hatóságok számára adott diplomáciai biztosítékokat.
"Az Azerbajdzsánról szóló vita sajnos egy álvita, a baloldal motivációi és módszerei ugyanis egyértelműek: Magyarország elítélése a valódi cél. Ennek érdekében a szocialista és zöld frakciók, Herczog Edit és Ulrike Lunacek képviselő asszonyok vezetésével attól sem riadtak vissza, hogy egy érzékeny, befagyott konfliktust felmelegítsenek csak azért, hogy Magyarországot elítéljék" - írta közleményében Schöpflin György fideszes EP-képviselő a vita után.
"Furcsa ez a tragikomédia, hiszen az Európai Parlament csütörtök délutáni napirendje hagyományosan harmadik országok emberi jogi helyzetéről szól. A baloldal felrúgva minden intézményes szabályt és szokást egy dél-kaukázusi konfliktust érintő kényes jogi helyzetet - Ramil Safarov átadását - mosta össze egy EU-tagállam elleni politikai támadással" - tette hozzá a vita után Schöpflin.
Herczog Edit, az MSZP EP-képviselője is közleményt adott ki. Szerinte „az a tény, hogy az EP sürgőséggel rendez vitát a kérdésben, jól mutatja, hogy az azeri ügy túlmutat két szuverén ország közötti jogvitán”.
A képviselő az EP szocialista frakciójának álláspontjával összhangban azt közölte, hogy mivel az ügy sem sürgető beavatkozásra nem sarkall, sem humanitárius kérdéseket nem vet fel, nem kellett volna feltétlenül napirendre tűzni. Ezért a képviselő úgy véli, a napirendre vétel néppárti üzenete, hogy az ügy európai léptékű politikai kérdés.
Mindazonáltal Herczog szerint a gyilkosság minden körülmények között gyilkosság marad, ezért egy demokratikus országban meghozott ítélet alapján elítélt gyilkosnak le kell töltenie a büntetését, és ez az elítélt átadásának esetén az érintett országok közös felelőssége.
A szavazás előtti közleményben a képviselő hozzátette, hogy a határozati javaslatot az előterjesztett formában nem fogja megszavazni az S&D frakció, mert az nem tér ki arra a kérdésre, hogy a magyar kormány kellő körültekintéssel járt-e el egy ilyen kényes diplomáciai kérdésben.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Kiesett a kupából a KFC


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó