Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Elismerte kémkedését egy kanadai tiszt

Szerző: Korsós Éva, – 2012-10-11 10:25:19

Akár életfogytiglani börtönt is kaphat az a kanadai katonatiszt, aki kémkedett Oroszországnak.

Bűnösnek mondta magát szerdai meghallgatásán az a kanadai katonatiszt, akit az év elején vettek őrizetbe, mert titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Jeffrey Paul Delisle a haditengerészet hírszerzési részlegénél dolgozott, és nemcsak kanadai információkhoz fért hozzá, hanem más NATO-tagállamokra vonatkozó adatokhoz is. Együttműködését 2007-ben önként ajánlotta fel az orosz hírszerzésnek, és attól kezdve négy éven át rendszeresen adott át információkat, havi háromezer dollárért.

A kanadai hatóságok akkor figyeltek fel a kémre, amikor egyszer 50 ezer dollárt vett át megbízóitól Brazíliában. Onnan kezdve figyelték tevékenységét, majd váratlan házkutatást tartottak nála, végül idén januárban letartóztatták.

Delisle az első vádlott Kanadában, aki fölött a 2001 szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után hozott nemzetbiztonsági törvény alapján ítélkeznek. A bíróság a tervek szerint januárban hoz ítéletet az ügyben. Ha bűnösnek találják, Jeffrey Paul Delisle életfogytiglani börtönt is kaphat.

(hvg.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó