Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Előbb is kezdhetik a pápaválasztást

Szerző: Korsós Éva, – 2013-02-26 11:33:42

XVI. Benedek pápa a bíborosokra bízta a pápaválasztó konklávé kezdésének időpontját. Az apostoli rendelkezés értelmében a bíborosok akár március 15-ödike előtt is megkezdhetik a ceremóniát.


 
Az eddigi szabályok értelmében a pápaválasztás az apostoli szék megüresedésétől számított 15. naptól kezdődhet, tehát ebben a rendhagyó esetben XVI. Benedek pápa csütörtöki lemondását követően, leghamarabb március 15-én. Az egyházfő vasárnapi apostoli rendelkezésének értelmében viszont a bíborosi kollégium előrehozhatja a konklávé kezdetét, ha a pápaválasztó bíborosok már Rómában tartózkodnak.

Erdődy Gábor egyetemi tanár, volt vatikáni nagykövet szerint így akár már március elején megkezdődhet a konklávé. Úgy vélte, ez bölcs döntés, hiszen a Szentatya ezzel le akarja rövidíteni az interregnumot és azt szeretné, hogy minél előbb egy végleges megoldás szülessen, és utódja hozzáláthasson a munkájához.

A római Szent Péter téren szerdán tartja utolsó audienciáját a pápa. Az eseményt a Duna tévé élőben közvetíti.

XVI. Benedek csütörtökön helikopterrel hagyja el a Vatikánt, amely a Rómától délre fekvő Castelgandolfóba a második Vatikánnak nevezett kisvárosba, a pápai rezidenciára szállítja az egyházfőt. Itt még egyszer utoljára a fehér pápai reverendában jelenik meg és pápaként köszönti a hívőket, majd este 8 órakor lemond.

(inforadio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó