Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

EBESZ: tekintélyelvű a magyar médiatörvény

Szerző: Gábor János, – 2010-12-22 11:25:02

A német közszolgálati rádióállomás, a Deutschlandfunk (DLF) a magyar médiatörvénnyel foglalkozó budapesti riportot sugárzott kedd déli hírműsorában. A három és félperces adásban Tim Gerrit Köhler (lenti kép) beszámolt a hétfői demonstrációról, amelynek azonban nem volt foganatja: a jobboldali-konzervatív Fidesz kétharmados többsége megszavazta az új médiatörvényt a parlamentben. A jogszabály január elsején lép hatályba - azon a napon, amelyen Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnökségét - emlékeztetett a tudósító.

A riportban beszámolt az új törvény megszegőire váró "drákói pénzbüntetésekről", hozzátéve: a törvénysértéseket a médiatanács saját belátása szerint állapíthatja meg.



"A médiatörvény megfogalmazásai tág értelmezést tesznek lehetővé: közérdekről és közerkölcsről esik szó bennük, ami bő teret enged az interpretációnak. A tanácsot Orbán miniszterelnök hívei irányítják. A kormányfő és pártja, a Fidesz nekilátott az ország saját elképzeléseik szerinti átalakításának"
- így a német tudósító.

A riportban megszólaltatta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, aki "Lukasenka-országának" módszeréhez hasonlította azt a megoldást, hogy a közszolgálati rádió nem készíthet saját hírműsorokat, hanem az állami felügyelet alatt álló hírügynökségtől kell azokat átvennie. Hasonlóan vélekedett a DLF-adásában Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője. Mint mondta, "minden reggel kiadnak majd egy listát, hogy aznap mi a fontos, és mi nem fontos. Ilyesmi egész Európában elképzelhetetlen volna, ám kétharmados többséggel sok mindent meg lehet csinálni".

Európa messzemenően tartózkodik a véleménynyilvánítástól - állapította meg Köhler -, az EU jövendő soros elnökének jelenleg nem kell tartania Brüsszelből érkező nyílt bírálattól. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és az európai lapkiadók szövetsége viszont élesen kritizálta a budapesti folyamatokat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is gondosan figyeli a további fejleményeket. Az EBESZ sajtószabadság-megfigyelője, Dunja Mijatovic Magyarországról szólva olyan törvényekről beszélt, amelyekkel egyébként csak "tekintélyelvű rezsimekben" lehet találkozni - hangzott el a német közszolgálati rádió keddi hírműsorában.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó