Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Drágább Orbán kabinetje, mint Bajnaié volt

Szerző: Gábor János, – 2010-06-04 11:51:50

Valódi spórolás, avagy csak bűvészkedés a számokkal? Egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbban működik majd az új, fideszes kormányzati struktúra, mint a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által működtetett rendszer. Sőt: a Blikk számításai szerint a legfőbb kormányzati vezetők tekintetében Bajnaiék valamivel olcsóbbak voltak Orbánéknál. A miniszterelnökre, miniszterekre és (politikai, közigazgatási) államtitkárokra Bajnaiék összesen havi 36 millió forintot költöttek, Orbánék ugyanerre havi 51 milliót áldoznak az új rendszerben. A fő változás a szakállamtitkárok esetében történik, ezt a pozíciót a Fidesz megszünteti, helyükre a helyettes államtitkárok kerülnek.

– A szakállamtitkár és a helyettes államtitkár fizetése megegyezik – mondta el lapunknak Rétvári Bence közigazgatási államtitkár, ugyanakkor a két pozíció szerinte teljesen különbözik, mert a Bajnai-féle szakállamtitkár politikai, míg az általuk bevezetett helyettes államtitkár szakmai pozíció. Azt Rétvári nem tudta megmondani, hogy pontosan hány helyettes államtitkár működik majd az új kormányban. Pedig ez a szám a kormányzati struktúra „ára" szempontjából egyáltalán nem érdektelen. Bajnaiék az előbb felsorolt felső vezetőkön kívül 51 szakállamtitkárt alkalmaztak, öszszesen havi 38 millió forintért.

Bajnai és Orbán
Bajnai és Orbán

Az ő helyükre kerülő helyettes államtitkárok számát csak becsülni lehet. A rendszerváltástól 2006-ig, amikor ezt a posztot megszüntették, átlagosan 1,67 helyettes államtitkár jutott egy államtitkárra. Ha Orbánék fenntartják ezt a gyakorlatot, akár 70 helyettes államtitkárt is kinevezhetnek öszszesen havi 52 millió forintért.

– A magyar politikai kultúrában megszokhattuk, hogy minden egyes kormányátalakítást vagy új kormányzati rendszer kialakítását az a kommunikációs üzenet kíséri, hogy olcsóbb és hatékonyabb lesz a működése – mondta lapunknak Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet vezető elemzője.

– Az egyes minisztériumok költségvetési keretösszegében ennek a spórolásnak a mértéke még természetesen nem látszik, és kétséges, hogy egy év múlva mekkora „nyereség" mérhető. A jelenlegi rendszerben a majdnem miniszteri rangú államtitkárok és a – Navracsics Tibor kifejezésével élve – junior helyettes államtitkárok összességében még többe is kerülhetnek, ha az új kormány erre nem figyel oda tudatosan a későbbiekben – tette hozzá a politológus.

– Az apparátus „leszabályozásával" és takarékoskodásra kényszerítésével jó benyomást lehet kelteni a választókban, de kérdés, hogy mindez majd a kormány jól összehangolt együttműködését és professzionális kormányzást eredményez-e – mondta Vasali.

E. S. P. - Blikk
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó