Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Helyi sport

Drága leckét kapott a Szaharától a Qualisport

Szerző: Mike Szilvia, forrás: Qualisport – 2016-01-07 10:43:18

Nagy árat fizetett a Qualisport kamionos egysége a szaharai versenyzés leghírhedtebb területén, Atar térségében, az Africa Eco Race nyolcadik szelektív szakaszán. A Scania-triónak több ízben is megálljt parancsoltak a dűnék, végül félbeszakították a napi penzumot és – előreláthatólag – jelentős időbüntetéssel folytathatják a Dakarban záruló összecsapást.

Hirdetés

Hirdetés

Amodjar mindössze 4 kilométerre található a mauritániai Atar városától, amely már az afrikai Dakar-ralik idején is a legveszedelmesebb dűnés szakaszokat tartogatta a versenyzők számára. Nincs ez másként az Africa Eco Race-en sem, a Qualisport kamionosai pedig kemény leckét kaptak a Szahara eme szegletétől az összecsapás nyolcadik versenynapján.

„A szakasz eleje egészen jól sikerült, a Kamazok nyomában mentünk, ráadásul úgy, hogy volt egy defektünk is. Amikor utolértük őket, azt láttuk, hogy bent állnak egy olyan területen, ahol velük együtt legalább egy tucatnyi autó volt beragadva a homokba. Mi megpróbáltunk kockáztatni, de ráfizettünk. Egy másik helyen igyekeztünk átjutni, de elásta magát a kamion és csak a csapatunk történetének eddigi legdurvább, több órán át tartó lapátolásával tudtuk kiszabadítani. Amikor nagy nehezen újraindultunk, röviddel később ismét beragadtunk, és az újabb ásózás után úgy döntöttünk, hogy nem akarunk a sivatagban éjszakázni. Bevállalatuk, hogy súlyos időbüntetést kapunk és inkább kijöttünk a szakaszról” – mondta a pilóta, Kovács Miklós.

A magyar egység Marokkóban visszafogottan hajtott, Mauritániára tartogatták a puskaporukat, abban reménykedve, hogy megcsíphetik a dobogó legalsó fokát a kategóriában. Noha a szakasz félbeszakításáért kapott időbüntetés előreláthatólag jelentős lesz, a trió harci kedve megmaradt: „Szó sincs arról, hogy tesztként fognánk fel a hátralevő szakaszokat. Kőkemény napok várnak mindenkire, bármelyik versenytársunk járhat úgy, mint most mi. Tudjuk, hogy csodák nincsenek, de amit csak tudunk, megteszünk a folytatásban is” – mondta a pilóta.

A kamionos kategóriában ismét Anton Shibalov nyerte a szakaszt a Kamazzal, tovább erősítve vezető pozícióját a kategória összesítésében. Márkatársát, Szergej Kuprijanovot ezúttal a cseh Tatra-ásznak, Tomas Tomeceknek – aki a Qualisport segít szervizháttérrel – sikerült maga mögé utasítania. Elisabete Jacinto a 4. helyen zárta a szakaszt, de így is őrzi a 3. helyet a Kamazok mögött.

Az autósoknál a buggy-s Mathieu Serradori beindította a rakétákat és az élen zárt, nyomában az Optimus MD-s Pascal Thomasse-szal és a Toyotával versenyző Kanat Shagirovval. Az autós összesítésben is ők alkotják a közvetlen élmezőnyt: Shagirov 49 perccel vezet Thomasse előtt, míg Serradori 1 óra 16 perces hátránnyal tanyázik a 3. helyen. A kategória magyarjai, Szalay Balázs és Bunkoczi László is megküzdöttek az elemekkel: az Opel Dakar Team egységénél is előkerült az ásó, így a Mokka-tandem a 13. helyen végzett és az összesítésben visszacsúsztak a 9. helyre.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó