Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Donald Trump Amerika új elnöke

Szerző: Korsós Éva, forrás:hirado.hu – 2016-11-09 09:43:16

Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnökké a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint. A New York-i milliárdost lélegzetelállító győzelme sokkolta az Egyesült Államok demokrata szavazóit, és nemzetközi viszonylatban is megdöbbenést okozott, hiszen ingatlanos múltja miatt senki nem gondolta volna, hogy egy nap még a világ vezető hatalmának élére is választhatják.

2017. január 20-án Donald J. Trump teheti le az elnöki esküt a Capitolium lépcsőjén. Öt hónappal 71. születésnapja előtt ő lesz a legidősebb amerikai elnök a hivatalba lépés időpontjában, Ronald Reagant hét hónappal körözi le.

Donald John Trump 1946. június 14-én született New Yorkban, öt testvér között a másodikként. Apai nagyapja német bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba, édesanyja skót származású. Több egyetemen is tanult de az ingatlanszakmát apja cégénél tanulta ki, majd apja nagyvonalú ajándékának köszönhetően egyre nagyobb szabású vállalkozásokba fektette be vagyonát.

Manhattanbe 1971-ben költözött, 1994-ben pedig már a tulajdonában volt az ikonikus Empire State Building 50 százaléka.

Háromszor nősült. Első feleségétől, a sportoló és modell cseh Ivana Zelnickovától három gyermeke született, 1990-es válásuk bőséges témával szolgált a bulvársajtónak. 1993-ban Marla Maples színésznőt vette el, aki egy gyermeket szült neki, 1999-ben ez a házasság is válással végződött. 2005-ben a nála húsz évvel fiatalabb Melania Knauss szlovén topmodellt vette feleségül, egy közös gyermekük van.

2000-ben kezdett érdeklődni a politikai karrier után. Először demokrata, majd republikánus színekben indult, és a 2012-es amerikai elnökválasztáson is kis híján elindult. Döntését Obama elnökével ellentétes nézeteivel magyarázta, többször élesen hangot adott a demokrata kormányzás elleni kritikáinak, végül megkérdőjelezte Obama amerikai állampolgárságát, amiért sokan kritizálták, de végső soron ez jelentette számára az első népszerűségi “lökést”.

Július közepén szerezte meg a republikánus párt jelöltségét, de senki nem gondolta volna, hogy megnyerheti az elnökválasztást a veterán demokrata politikus, Hillary Clintron ellenfeleként.

A New York-i milliárdost lélegzetelállító győzelme sokkolta az Egyesült Államok demokrata szavazóit, és nemzetközi viszonylatban is megdöbbenést okozott. A republikánus elnökjelölt vérmérséklete és ingerlékenysége ugyanis azt vetíti előre, hogy beiktatása után alaposan megváltozik majd a hangnem az Egyesült Államok és a világ többi része között.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó