Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Dohánymentes nap Szerbiában

Szerző: Korsós Éva, – 2012-01-31 07:10:15

Szerbiában a felmérések szerint a felnőtt lakosság körében a férfiak 38,1 százaléka, a nőknek pedig majd 30 százaléka rendszeresen dohányzik. A tendencia csökkenő, de még így is riasztó a dohányosok száma - olvasható a belgrádi média híreiben annak kapcsán, hogy január 31-ét, azaz keddet országosan füstmentes nappá nyilvánították Szerbiában.



A szlogen ezúttal így hangzik: "Élvezd az életet füstmentesen!". A cél ráirányítani a figyelmet és támogatni azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja országosan visszaszorítani a dohányzást Szerbiában. A szakemberek figyelmeztetnek: a dohányzás első helyen áll a halálos megbetegedéseket előidéző tényezők listáján. Minden száz haláleset közül, majdnem 14 emberélet elvesztéséért a dohányzás tehető felelőssé.
 
A 2000-ben elvégzett felmérésekhez viszonyítva biztatóan csökkent a dohányosok száma Szerbiában - 9,8 százalékkal a férfiak esetében és 3,8 százalékkal a nők esetében - de még így is aggasztóak a dohányosok számával kapcsolatos adatok.
 
Különösen elgondolkodtató, hogy a gyermeket váró nők egyharmada rendszeresen, vagy a terhesség időtartama alatt egy ideig, ha csak átmenetileg is, de hódol a dohányzás szenvedélyének, annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak a dohányfüst embrióra gyakorolt káros hatásával. Ha egy nő a terhessége alatt dohányzik, akkor megnő a veszélye a spontán vetélésnek és a koraszülésnek, továbbá annak, hogy az átlagosnál kisebb súllyal fog születni a gyerek. Esetükben nagyobb gyakorisággal következik be a csecsemőhalál is. Fogékonyabbá válnak a dohányzó kismamák gyerekei az allergiás megbetegedésekre, a légzőszervi fertőzésekre, a középfül-gyulladásokra.
 
A belgrádi városi közegészségügyi intézet által végzett kutatások szerint a kétéves gyerekeket nevelő édesanyák nem kevesebb, mint 40 százaléka rendszeresen, vagy időnként rágyújt, kisgyerekük jelenlétében is. Feltűnő adat az is, hogy a dohányzó kismamák egynegyede ügyet sem vet arra, hogy a csecsemője közelében gyújt-e rá, vagy sem.
 A dohányzás a legfőbb előidézője a tüdőráknak, a szívinfarktusnak valamint a krónikus hörghurutnak - figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó