Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Brüsszel üzent Szlovákiának: nincs B- terv!

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-03 10:44:08

Az eurót fizetőeszközként alkalmazó 17 uniós ország közül 14 már megszavazta a Görögországnak szánt mentőcsomagot, Málta és Hollandia pedig ezen a héten voksol az eurózónás segélyről.


Az övezet nagy problémája így Szlovákia maradt, ugyanis a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) kormánykoalíciós párt nem hajlandó a támogatás mellett szavazni, s ugyanezt nyilatkozta a Polgári Konzervatív Párt (OKS) négy képviselője is. Iveta Radicová miniszterelnök bejelentette: a pozsonyi parlamentben október 11. és 14. között döntenek a kérdésről.

Az Európai Bizottság emiatt figyelmeztető üzenetet küldött Pozsonynak, melyben kiemeli, hogy a játékszabályok mindenkire egyformán érvényesek, s így Szlovákia számára sem létezik B-, hanem kizárólag A- terv. A német Der Spiegel hetilap rámutat, hogy Brüsszel óriási nyomást fog gyakorolni Szlovákiára annak érdekében, hogy az elfogadja a mentőcsomagot. Richard Sulík házelnök azonban köti az ebet a karóhoz, és a német ARD televízióban megismételte: a szlovák állampolgárok nem támogathatják, hogy a görög nyugdíjasok továbbra is 1500 eurós nyugdíjakat kapjanak.

A kormánypártok közti huzavonákra ezúttal már Vladimír Meciar, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke, egykori miniszterelnök is reagált. Véleménye szerint Radicová kabinetjét nem is a mentőcsomag, hanem a koalíción belüli, egyre feszültebb viszonyok fogják megbuktatni. Meciar leszögezte, emiatt a kormányfőnek le kellene mondania, hogy lehetőséget adjon az előrehozott választásoknak.

(nol.hu)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó