Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Breivik mégis beszámítható volt?

Szerző: Korsós Éva, – 2011-12-22 08:20:20

Norvég orvosok kétségbe vonják a pszichiátriai szakvéleményt a szélsőjobboldali merénylőről, aki júliusban lemészárolt 77 embert.

Norvég orvosok megkérdőjelezték annak a pszichiátriai szakvéleménynek a helytállóságát, amely szerint nem beszámítható Anders Behring Breivik szélsőjobboldali merénylő, aki júliusban lemészárolt 69 tinédzsert Utoya szigeten. A 32 éves férfi robbantásos merényletet követett el a norvég fővárosban, majd mészárlást hajtott végre a kormányzó baloldali párt ifjúsági szekciójának nyári táborában. Összesen 77 embert ölt meg.

A bírósági szakvéleményt vizsgáló héttagú orvosbizottság három tagja szerint komoly hiányosságok vannak a Breivik elmeállapotáról készült, november végén ismertetett pszichiátriai szakvéleményben - jelentette szerdán az NRK norvég közszolgálati rádió.

A vizsgálóbizottságnak december 31-ig kell állást foglalnia arról, helytálló-e a két pszichiáter szakvéleménye. A testület igencsak megosztott, és nem lehet kizárni, hogy arra a következtetésre jut, hogy Breiviket újból meg kell vizsgálni.

Ha az orvosok megerősítik a pszichiáterek diagnózisát, akkor Breivikre nem lehet szabadságvesztést kiszabni, kényszergyógykezelést kell elrendelni. Korábbi hírek szerint ez esetben akár élete végéig elmegyógyintézetbe zárhatják.

(hirado)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó